vestnik

(VIDEO) Zaradi pirotehnike pogosto nastradajo naključne osebe

I.B., 19. 12. 2019
Nataša Juhnov
Suzana Rauš, Milan Nemeš, Ana Marija Žnidarič in Boris Rakuša.
Aktualno

V Murski Soboti so predstavniki policije, zdravstva in Društva za zaščito živali Pomurja opozorili na posledice nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov, obenem pa pozvali k mirnim in varnim prazničnim dnem.

Policijska uprava Murska Sobota si že vrsto let prizadeva, da z uvedbo preventivnih in represivnih aktivnosti prispeva k preprečevanju posledic pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Tudi letos sodeluje v programu Bodi zvezda, ne meči petard, z namenom ozaveščanja o škodljivih in nevarnih posledicah uporabe teh izdelkov pa so na današnji tiskovni konferenci spregovorili o statističnih podatkih, preventivi in o tem, kakšen vpliv imajo pirotehnična sredstva tudi na živali. 

Kot je povedala tiskovna predstavnica Suzana Rauš, so na soboško policijsko upravo v obdobju med 1. decembrom 2018 in 10. januarjem 2019 prejeli 17 prijav v zvezi z uporabo pirotehničnih sredstev. "Ugotovljenih je bilo šest kršitev Zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih," je dejala in dodala, da so policisti izdali eno opozorilo, dva obdolžilna predloga zoper dve mladoletni osebi, dva hitra postopka z izdajo odločbe o prekršku, podana pa je bila tudi kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Povzročitve splošne nevarnosti. Zaradi požara je bila namreč poškodovana vrtna lopa. V omenjenem obdobju je bilo zaseženih 125 kosov petard, v času so sedaj, v letu 2019, pa so prejeli pet prijav v zvezi z uporabo pirotehničnih izdelkov: "Vendar ob prihodu policistov na kraj se v teh primerih ni dalo izslediti storilce, nekateri prijavitelji pa niso vedeli povedati, od kod prihajajo poki." 

Sogovorniki so izpostavili in opozorili na nepremišljeno, neprevidno in objestno uporabo pirotehničnih izdelkov, zaradi katere prihaja do telesnih poškodb. Te lahko marsikoga zaznamujejo za celo življenje. Milan Nemeš, kirurg v Splošni bolnišnici Murska Sobota je zatrdil, da je v zadnjih letih število hujših poškodb v upadu, lani denimo na tem območju ni bilo nobene take poškodbe, na območju celotne Slovenije pa so bile tri. "Tovrstne poškodbe se največkrat zgodijo okrog novega leta, nekaj pa jih je tudi okrog velike noči in prvega maja," tako Nemeš. Zdravljenje le-teh je dolgotrajno, boleče in drago, posledice pa so velikokrat trajne. Razlogi zaradi katerih največkrat pride do hujših poškodb so po njegovih besedah uporaba nekvalitetnih proizvodov, ki so kupljeni na črnem trgu, neupoštevanje varnostnih navodil glede rokovanja ali mesta njihove uporabe ter ponovna uporaba neeksplodiranih izdelkov. Najbolj ogrožena skupina so mladostniki med 10 in 20 let starosti, druga pa tisti mlajši od deset let. Najpogosteje pride do poškodb prstov in rok, in sicer od povrhnjih poškodb, poškodb globokih struktur do amputacij, potem opekline po rokah in drugih delih telesa, poškodbe oči in obraza, poškodbe sluha ter poškodbe na trupu in nogah. Slednjih je najmanj, saj so ti deli telesa navadno zaščiteni z oblačili. 

"Treba se je zavedati, da poškodovani niso vedno tisti, ki pirotehniko uporabljajo, ampak tudi naključno prisotni," dodaja kirurg. 

bodi-zvezda-ne-meči-petard
Nataša Juhnov
V zadnjih letih v Pomurju število poškodb, ki so nastale zaradi pirotehničnih izdelkov, upada.

Strah nevtralizirajte, ne potrjujte

V prazničnih dneh pa moramo biti pozorni tudi na hišne ljubljenčke, večina se jih namreč boji pokanja petard. Ana Marija Žnidarič iz Društva za zaščito živali Pomurja je izpostavila, da imajo živali veliko bolj izostren sluh kot ljudje, psi recimo slišijo desetkrat bolje in štirikrat dlje kot ljudje. "Živali tudi ne morejo vedeti, da je to praznovanje, ki bo minilo. V tem prazničnem obdobju je zato tudi veliko izgubljenih živali, psi pobegnejo od doma, veliko živali je povoženih, kakšni pristanejo v zavetišču ali se izgubijo za vedno. Velik stres pa občutijo tudi živali, ki so zaprte v hlevih, pa tudi prostoživeče živali," je pojasnila. V letošnjem letu društvu v sklopu projekta Od boksa in verige do družine tudi izvaja delavnice po šolah, kjer se o tej problematiki pogovarjajo z otroki. Svetuje pa, da ob pokanju petard kontrast med tišino in pokom razbijemo s kakšno glasbo, smo bo živalih in jim delamo družbo, ne smemo pa se ukvarjati z njihovim strahom, saj ga tako samo potrdimo. 

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena v obdobju med 19. in 31. decembrom. Uporabljajo pa se lahko v času med 26. decembrom in 1. januarjem. 

Boris Rakuša iz sektorja uniformirane policije je dejal, da policisti s stanjem nikoli ne bodo zadovoljni, zato vsako letu tudi izvajajo te aktivnosti, da bi se prazniki končali brez fizičnih poškodb, predvsem pri otrocih in mladostnikih. "Letošnji poziv je še posebej namenjen mladostnikom, saj jim želimo razložiti, da petarde niso igrače, in če pride do poškodb, jih to zaznamuje za celo življenje," tako Rakuša. Policisti seveda odsvetujejo uporabo vseh pirotehničnih izdelkov, če pa se že uporabljajo, pa naj se upoštevajo varnostna navodila. Tisti, ki bodo posegli po pirotehniki naj pazijo, da je na izdelkih oznaka CE, kar zagotavlja kakovost pri nakupu. 

bodi-zvezda-ne-meči-petard
Nataša Juhnov
Pri uporabi je treba upoštevati varnostna navodila, pravi Rakuša.

Ker pogosto zasežejo večje količine prepovedani petard v okolici šol, bodo tam vršili poostrene občasne nadzore nad prodajo tovrstnih izdelkov. Posebej je opozoril na prepovedano predelavo pirotehničnih izdelkov in na prepovedano prodajo, posest in uporabo ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok. Za kršitve je predvidena globa od 400 do 1200 evrov, stranska sankcija pa se lahko izreče tudi, če izdelek ni storilčeva last. Uporaba pirotehničnih sredstev je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zaprtih prostorih, v bližini šol in bolnišnic, na javnih prireditvah. 

Letošnjo preventivno akcijo podpirata tudi akrobata Filip in Blaž. 

bodi-zvezda ne-meči-petard policija murska-sobota