vestnik

(VIDEO) Ste za digitalni detox? 

I.B., 2. 7. 2018
Sašo Bizjak
Prekomerna uporaba ekranov ima negativne učinke. 
Aktualno

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, ki aktivno deluje na področju preventive prekomerne uporabe ekranov, opozarja, da ima to lahko pri mladih negativne fiziološke in psihološke posledice. Zato v društvu pozivajo k "Tednu brez ekranov". 

Veliko prostega časa dandanes zaradi enostavne uporabe, dostopnosti in privlačnosti preživimo sede za ekrani televizije, računalnika, mobilnih telefonov, tablic in drugih elektronskih naprav. Prekomerna uporaba ekranov pa prispeva k prekomerni telesni teži in debelosti, slabi telesni drži, bolečinam v hrbtu, slabšanju vida in tudi k nespečnosti. Prvi dve v veliki meri vplivata tudi na pojavnost drugih kroničnih nalezljivih bolezni, na primer na bolezni srca in ožilja ter sladkornega bolezni tipa 2.


Sedenje ter gledanje v ekran povzroča tudi pekoče oči, močan svetlobni vir pa ima tudi neposredni učinek na hormonski status. Če pred spanjem gledamo televizijo, uporabljamo računalnik ali mobilni telefon, to vpliva tudi na zmanjšano kakovost in dolžino spanca. V društvu se zavedajo, da so tehnologije nujno uporabne pri našem delu, učenju, uporabljamo pa jih tudi za zabavo, a opozarjajo, da jih je treba uporabljati uravnoteženo.

05411f37a9f1ea1f8ec8e27217f4dd53
Gledanje v ekran povzroča občutek pekočih oči.


Strokovnjaki pa opozarjajo tudi na pojav vedenjskih zasvojenosti, ki se razvijejo, ko spletne vsebine dobijo funkcijo reševanja težav in čustvenih stisk. Tako v zadnjih letih narašča povpraševanje po zdravljenju odvisnosti od pametnih mobilnih telefonov, spletnih iger, socialnih omrežij, spletnega nakupovanja, spletnih iger na srečo. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije podaja pobudo "Teden brez ekranov", saj se najverjetneje vsi strinjamo, da bi lahko stopnjo nenehnega pogledovanja na ekran mobilnega telefona zmanjšali. Mladim zato sporočajo, naj del prostega časa, ki ga namenijo vsebinam za ekrani, raje posvetijo družini in prijateljem v živo, zunaj na svežem zraku in naj ne zanemarjajo telesne dejavnosti.

9aed0d78e85588ca74acc9859bd6db40
Robert Balen
Prosti čas raje preživite v naravi.


Vsak posameznik si lahko izbere poljuben teden v letu in ga uporabi kot "čas digitalnega detoxa". Takrat naj si zastavi cilj, da bo ekrane uporabljal le v službi ali v izobraževalne namene, po opravljenih obveznostih pa naj se trudi popolnoma odmakniti od tehnologije. Cilj tedna brez ekranov je zmanjšanje stresa in pa posvetitev večje pozornosti na socialno interakcijo v živo.
Društvo je za namen širitve ideje pripravilo spodnji video:

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/ArSTQDB5fII##

Teden brez ekranov DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA