vestnik

Visoko državno priznanje za družino Mukič

A. Nana Rituper Rodež, 12. 4. 2019
Aktualno

Med prejemniki visokega državnega odlikovanja medalje za zasluge, ki jih podeljuje predsednik republike Borut Pahor, so tudi Marija Kozar-Mukič, Francek Mukič in Dušan Mukič. Podelitev je bila danes v predsedniški palači, prejeli pa so jo za zasluge pri ustvarjanju, raziskovanju in ohranjanju slovenske kulture in kulturne dediščine v Porabju.  


Kot so zapisali v utemeljitvi, je družina Mukič s svojim dolgoletnim in vztrajnim delovanjem ter raziskovanjem slovenske kulture in kulturne dediščine v Porabju na Madžarskem postala nepogrešljiva na strokovnem področju in v javnem življenju Slovencev na Madžarskem.


Marija Kozar-Mukič je etnologinja in slavistka. Študirala je na Madžarskem in v Sloveniji. Svojo bogato pot raziskovanja Porabja je začela v muzeju Savaria v Sombotelu na Madžarskem, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je že stalno razstavo o Slovencih v okolici Monoštra v muzeju Avgusta Pavla v Monoštru. Od takrat deluje kot etnologinja, specializirana za slovensko manjšino na Madžarskem. Objavila je več kot dvesto strokovnih spisov in šest knjig o proučevanju slovenske kulturne dediščine v Porabju.

a074d43dafc529924083e31e946b0187
Silva Eory
Francek Mukič je novinar, urednik, pisatelj in aktiven v kulturi.


Francek Mukič se je po študiju slovenistike in novinarstva v Ljubljani vrnil v Sombotel, kjer še zdaj deluje kot novinar ter direktor in glavni urednik Radia Monošter. Je avtor številnih leposlovnih knjig, slovarjev in učbenikov. Napisal je več kot sto člankov in osem samostojnih knjig, je pa tudi vodja pevske skupine, ki poje in oživlja stare porabske ljudske pesmi.


Dušan Mukič je od staršev podedoval ljubezen do slovenskega jezika. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz slovenistike in zgodovine, poleg zaključenega študija računalništva. Aktivno deluje kot novinar in urednik narodnostnih televizijskih oddaj na madžarski televiziji, ob tem je stalni dopisnik tednika Porabje in poročevalec Radia Monošter. Svoje prispevke objavlja tako v slovenskem jeziku kot v porabskem narečju.

62bd27f39109bfeb68bcdafbbf1bdde7
Silva Eory
Ljubezen do slovenskega jezika in raziskovanja kulturne dediščine je Dušan Mukič podedoal od svojih staršev.

Vsi trije pa so steber kulturnega življenja v Porabju. Vsi skupaj pa so trdna zgradba. S svojim delovanjem in z načinom življenja, ki je njihov odnos do kulture, dediščine, slovenstva in sožitja so Mukičevi postavili dom besedi, pesmi, pripovedi, spominu in zavedanju.
S podelitvijo visokega državnega odlikovanja se Republika Slovenija zahvaljuje družini Mukič za njeno nesebično poslanstvo pri ohranjanju kulturne dediščine Porabja.

Medalja za zasluge Marija Kozar Mukič Dušan Mukič Francek Mukič porabje