vestnik

Vlada danes o novih protikoronskih ukrepih, veljati naj bi začeli jutri

Vestnik, STA, 8. 10. 2020
Nataša Juhnov
Število oseb v zaprtih javnih prostorih, denimo v trgovinah, bankah in podobno, bo omejeno glede na velikost prostora.
Aktualno

Vlada bo na današnji seji predvidoma sprejela nekaj novih ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa. Ob naraščanju števila potrjenih okužb in hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 je premier Janez Janša že v torek med drugim napovedal omejitev zbiranja ljudi na največ deset z nekaterimi izjemami.

Pričakovati je tudi omejitev na strežbo samo sedečim za mizami v gostinskih lokalih, omejitev števila oseb v zaprtih javnih prostorih glede na velikost prostora (denimo v trgovinah, bankah in podobno). Predvidena je tudi prepoved obiskov v posameznih domovih za starejše in bolnišnicah, ki sicer ponekod že velja. S tem bi vlada skorajda izčrpala ukrepe, ki jih ima v okviru t. i. oranžne faze ukrepanja. Na voljo bi ji ostali le še ukrepi, kot so zapora posameznih občin, zaprtje gostinskih lokalov in športnih dvoran ter ustavitev nenujnih zdravstvenih storitev.

Ti ukrepi so še zadnje, kar ima vlada na voljo, preden bi prešli v rdečo fazo, ki po Janševih besedah pomeni razglasitev epidemije. "Če bi število okuženih preseglo 140 na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju ter bi bilo v bolnišnicah več kot 250 bolnikov, od teh več kot 50 na intenzivni negi, bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti podobne ukrepe, ki smo jih sprejemali spomladi," je v torek posvaril Janša. 

Po napovedih vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina naj bi novi ukrepi stopili v veljavo s petkom.