vestnik

Vlada danes o omejevanju epidemije. Se bo lahko zbiralo le še 25 ljudi?

Vestnik, STA, 9. 9. 2021
profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada bo danes pretresala odloke, povezane z omejevanjem epidemije covida-19. Ni še jasno, ali bi tokrat utegnila sprejeti načrt ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19 oz. t. i. semafor, kaže pa, da bo vsaj na določenih segmentih zaostrila omejitvene ukrepe.

Med covidnimi odloki bo tudi predlog sprememb odloka o omejitvi zbiranja. Zbiranje naj bi, če bo vlada sledila predlogu, zmanjšali z zdaj dovoljenih 50 na 25 ljudi, je potrdil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Gre za splošno omejitev, ki velja za zasebna druženja. Za javne prireditve, na katerih bo več ljudi, pa naj bi še vedno veljal pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Medtem se denimo pogoji za prehod meje naj ne bi spreminjali, za tranzit čez državo torej tudi ta teden, kot kaže, ne bodo uvedli pogoja PCT.

Epidemija sicer narašča eksponentno. V torek so potrdili 1093 okužb z novim koronavirusom, kar je največ v četrtem valu. V bolnišnicah so v sredo zdravili 243 bolnikov s covidom-19. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je v sredo znašalo 645, štirinajstdnevna pojavnost potrjenih primerov na 100.000 primerov pa 370.

Premier Janez Janša je sicer ob sredinem vladnem obisku na Goriškem dejal, da je vlada odločena, da ne bo zapirala gospodarstva in ustavljala družbe. Zdaj je v skupnem interesu vseh, da dosežemo takšno precepljenost, da epidemija covida-19 ne bo ogrožala normalnega življenja, je dodal.