vestnik

Bazeni v hotelih bodo dostopni za goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT

Vestnik, 2. 6. 2021
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada je na sredini seji še dodatno sprostila nekatere dejavnosti in omilila ukrepe.

Vlada z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji sprošča omejitve pri izvajanju dimnikarskih storitev in gradbenih del, deloma pa tudi pri izvajanju kongresne dejavnosti ter obratovanja igralnic, igralnih salonov in prirejanja posebnih iger na srečo.

Rahljajo omejitve glede nastanitev

Rahljajo se tudi omejitve pri ponujanju nastanitvenih storitev. Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko od ponedeljka naprej ponujajo nastanitvene storitve do 45 nastanitvenih enot. Nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko ponujajo nastanitvene storitve do 75 odstotkov zasedenosti nastanitvenega obrata, kar velja tudi za kampe.

Pomembna novost je tudi dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT, slednjega morajo izpolnjevati tudi zaposleni. "Vseeno omejujemo zasedenost razpoložljivih kapacitet na 75 odstotkov," so zapisali. Pri trgovskih centrih se namesto zagotavljanja 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko določa obveznost zagotavljanja 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

brdo pri kranju, vlada
Vlada RS
Ureja se tudi status prebolevnikov, ki so bili tudi že enkrat cepljeni.

Velja tudi hitri test

Na podlagi sprememb in dopolnitev Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 pa za vstop v državo poleg negativnega testa PCR spet velja tudi hitri test.

Odlok začne veljati 5. junija in velja do vključno 13. junija 2021. Oseba, ki prihaja z območja, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu.

Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače vlada ukinja prepoved konzumiranja prevzete hrane in pijače na prevzemnih mestih.

Nadomestilo za pridelovalce jedilnega krompirja

Vlada je sprejela Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pridelovalcem jedilnega krompirja zaradi posledic drugega vala epidemije covid-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021. Višina pavšalnega finančnega nadomestila znaša 1.200 evrov na hektar prijavljenih površin jedilnega krompirja. Najvišja skupna višina finančnega nadomestila na upravičenca, izplačana po tem odloku, ne sme presegati 20.000 evrov.

Profimedia
Za vstop v državo poleg negativnega testa PCR spet velja tudi hitri test.