vestnik

Vlada preklicala splošno epidemijo, določeni ukrepi še veljajo

STA/Vestnik, 15. 5. 2020
Matija Sušnik/DZ
Splošna epidemija je preklicana.
Aktualno

Vlada je na dopisni seji preklicala epidemijo nalezljive bolezni covid-19, ki je bila razglašena 12. marca. Ker pa nevarnost širjenja še ostaja, v veljavi še ostajajo nekateri ukrepi, so zapisali na ministrstvu za zdravje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja koronavirusa v populaciji, so pojasnili v sporočilu za javnost. Trenutna epidemiološka situacija omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja koronavirusa, ne pa še njihove odprave v celoti. V veljavi tako ostajajo splošni in posebni ukrepi, ki so bili sprejeti na podlagi sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih, so še zapisali na ministrstvu za zdravje.


 Spomnili so, da je bil prvi potrjen primer koronavirusa v Sloveniji zabeležen 4. marca. Do 13. maja pa je bilo potrjenih 1464 primerov okužbe. "Kumulativna 14-dnevna incidenca je 35 primerov, efektivna reproduktivna številka pa je trenutno manj kot ena," so zapisali.

Testiranje, izolacija, higiena

Kot so povzeli na ministrstvu NIJZ med najpomembnejše ukrepe za omejitev širjenja okužbe šteje testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, odrejanje karantene za visoko rizične tesne kontakte, higieno rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance.
"Sodelovanje in odgovorno ravnanje prebivalstva pri upoštevanju ukrepov ter skrb za lastno zdravje in zdravje skupnosti sta omogočila omejitev širjenja bolezni. Poleg tega je tudi v bodoče potrebna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni," so še zapisali.

epidemija koronavirus vlada odlok