vestnik

Vlada med izjeme za prehod meje vključila delovne migrante, vendar ne vse. V SDMS menijo, da je sprememba diskriminatorna

Vestnik.si, STA, 23. 7. 2021
Nataša Juhnov
Vlada je med izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in brez pogoja preboleli, cepljeni in testirani (PCT) dodala tudi čezmejne delovne migrante, ki živijo največ deset kilometrov zračne razdalje od državne meje.
Aktualno

Vlada je med izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in brez pogoja preboleli, cepljeni in testirani (PCT) dodala tudi čezmejne delovne migrante, ki živijo največ deset kilometrov zračne razdalje od državne meje. Drugih sprememb pri pogojih za prehajanje meje ni, so sporočili po seji vlade.

Odlok bo veljal od petka do vključno 1. avgusta. Po novem lahko v državo brez pogoja PCT vstopajo čezmejni delovni migranti, ki imajo delovno razmerje v eni od držav članic Evropske unije ali schengenskega območja in prebivališče v razdalji največ deset kilometrov zračne črte od skupne mejne črte Slovenije in sosednje države. Ob tem se morajo vrniti v roku petih dni po prehodu meje. Kot še pojasnjujejo pri vladi, gre za začasno izjemo, ki bo v veljavi predvidoma do 15. avgusta oz. najkasneje do 1. septembra. Zračno razdaljo bodo določali z uporabo geografskih podatkov in zemljevidov podjetja Google.

V Sloveniji od 15. julija ne velja več seznam držav glede na epidemiološko sliko. Vsi potniki morajo pri vstopu v državo predložiti dokazilo PCT, sicer morajo v karanteno. Izjema so od takrat otroci, mlajši od 15 let, dvolastniki in tranzitni promet. Kar nekaj kritike pa je bilo, ker med izjemami ni bilo tudi delovnih migrantov.

V sindikatu že nov poziv

Na to potezo se je že odzval predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije, ki pravi, da je sprememba odloka diskriminatorna in verjetno namenjena temu, da se skrega čezmejne delavce, pa tudi temu, da si predlagatelj pridobi glasove na volitvah. "V sindikatu menimo, da je odlok protiustaven, vendar presoje ustavnosti ne bomo vložili, saj bomo s tem povzročili, da se bo stanje vrnilo v prejšnje. In takrat bo še slabše. Ker gre zgolj za prehodno obdobje, ki omogoča prebroditev časovnega intervala od cepljenje, pa do vzpostavitve imunosti, pozivamo Vlado Republike Slovenije, da omenjeno odločitev razširijo na vse čezmejne delavce," tako sindikat.

mario fekonja
STA
Predsednik SDMS Mario Fekonja.

Kot primer so navedli, da je nesmiselno na primer nekomu iz Ruš omogočiti oprostitev testiranja od cepljenje, pa do vzpostavitve imunosti, nekomu iz Hoč ali centra Maribora pa ne. "Bo pa zanimivo gledati policiste na meji z navigacijsko karto in šestilom za določanje te razdalje," je še zapisal predsednik sindikata Mario Fekonja. 

slovenija meja koronavirus