vestnik

Vlada omejila marže trgovcev pri prodaji kurilnega olja, a ne pri prodaji naftnih derivatov

R.Š., 20. 10. 2021
Profimedia
Vlada se je odločila, da ponovno regulira cene kurilnega olja.
Aktualno

Vlada je na dopisni seji povlekla prve poteze na področju problematike cen energentov.

Z uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov je tako vlada predlagala enak način oblikovanja cen kurilnega olja kakor v obdobju pred liberalizacijo cen kurilnega olja aprila 2016. Cene se oblikujejo na podlagi predpisane metodologije, marža distributerjev pa je določena v absolutnem znesku in znaša 0,0600 evra na liter.


Trg na področju naftnih derivatov deluje


Ne bo pa vlada posegla v ponovno regulacijo cen naftnih derivatov. Kot so z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo navedli v sporočilu za javnost, je podrobna analiza stanja na trgu naftnih derivatov po lanskoletni liberalizaciji cen naftnih derivatov pokazala, da trg v Sloveniji deluje. Nobeno od podjetij ne izstopa bistveno po svojih cenah, zvišanje cen ni nesorazmerno glede na mednarodno okolje ali cene v gospodarski panogi, so obrazložili.


Zaradi prihajajoče kurilne sezone pa so tako posebno pozornost namenili gibanju cen kurilnega olja. Maloprodajna cena tega je v drugi polovici leta 2021 presegla mejo enega evra in je v oktobru 2021 znašala že 1,10 evra na liter. Davki in dajatve se pri tem niso spremenili, so poudarili.

Vlada je tako sprejela odločitev za omejitev marž pri prodaji kurilnega olja. Z uredbo omejuje maržo distributerjev na maksimalno 6 centov na liter kurilnega olja. Cene tega se bodo oblikovale na podlagi predpisane metodologije, in sicer kot povprečna 14-dnevna cena tekočega obdobja. Za prvi dan povprečne 14-dnevne prodajne cene tekočega obdobja brez dajatev se upošteva obračunsko obdobje od 25. oktobra 2021 do 5. novembra 2021, prvi dan reguliranih cen bo tako 9. november 2021, so še sporočili.