vestnik

Vlada za pomoč pri oskrbi bolnikov aktivirala pripadnike civilne zaščite

R.Š., 11. 11. 2021
Marina Vrbnjak
V soboški bolnišnici so že izrazili potrebo po pomoči.
Aktualno

V zdravstvenih in socialno-varstvenih ustanovah bodo pomagali prostovoljci, ki delujejo v sistemu zaščite, reševanje in pomoči.

Na četrtkovi seji je vlada sprejela sklep o uporabi kadrovskih zmogljivosti Civilne zaščite pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ustanovah ali socialno-varstvenih ustanovah.

Kot so obrazložili v sporočilu za javnost, se za uspešno spopadanje z naraščajočim trendom bolezni COVID-19, zaradi kadrovske preobremenjenosti v zdravstvenih in socialno-varstvenih ustanovah, izkazuje potreba po uporabi kadrovskih zmogljivosti Civilne zaščite Republike Slovenije, to je prostovoljcev iz nevladnih organizacij, ki delujejo v sistemu zaščite, reševanja in pomoči (Rdeči križ, gasilci…) in imajo ustrezna znanja za bolničarje (vsaj 50 urni tečaj), za potrebe izvajanja pomoči pri oskrbi bolnikov v zdravstvenih ali socialno-varstvenih ustanovah.


Sklep sledi načelu postopnosti pri uporabi kadrovskih zmogljivosti iz sistema zaščite, reševanja in pomoči, za izvajanje pomoči zdravstvu in glede na možne potrebe tudi socialno-varstvenim ustanovam pri oskrbi bolnikov, s tem pa tudi preprečevanju zloma zdravstvenega sistema ter cilju, da se ohrani oskrba bolnikov na nacionalnem nivoju.

Prostovoljcem pripada nadomestilo in povračilo stroškov

Prvi odstavek 27. člena zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (ZVNDN) določa, da pripadniku Civilne zaščite med opravljanjem nalog v Civilni zaščiti, usposabljanjem in izvrševanjem materialne dolžnosti, na podlagi poziva pristojnega organa, pripada nadomestilo plače oz. izgubljenega zaslužka za čas odsotnosti z dela zaradi opravljanja teh dolžnosti v višini in pod pogoji, ki jih določi vlada.



Skladno z Uredbo o nadomestilu plače in povračilih stroškov med opravljanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči aktiviranim pripadnikom Civilne zaščite pripada nadomestilo plače in povračila stroškov. Uprava RS za zaščito in reševanje bo izplačila nadomestil in povračil stroškov izvršila preko nevladnih organizacij, iz katerih izhajajo pripadniki Civilne zaščite, so še pojasnili po seji vlade.

Iz soboške bolnišnice so sicer že pred dnevi sporočili, da so za pomoč glede kadrovske okrepitve zaprosili vse pomurske zdravstvene domove, iz Psihiatrične bolnišnice Ormož pa so se že odzvali pozitivno. Trenutno je v regijski bolnišnici s covidom hospitaliziranih 64 bolnikov, od tega jih 14 potrebuje intenzivno terapijo. Glede na podatke Covid-19 Sledilnika so zasedene tako akutne kot intenzivne postelje. 
covid-19 civilna-zaščita prostovoljci vlada-rs