vestnik

Vodič po pomurskih jezerih: Gajševsko jezero

Marina Vrbnjak, 19. 4. 2019
Marina Vrbnjak
Gajševsko jezero privablja številne ribiče iz celotne Slovenije in tudi iz tujine. Zaradi idealnih vetrovnih razmer je priljubljeno med deskarji. 
Aktualno

Reka Ščavnica je v preteklosti večkrat poplavljala, povzročala škodo ter ogrožala domačine, zato so jo leta 1973 zajezili med krajema Gajševci in Grabe. Tako je nastalo Gajševsko jezero, ki je danes znano predvsem kot največje in najbogatejše ribolovno območje v tem delu Prlekije.

Privablja številne ribiče iz celotne Slovenije, prihajajo pa tudi iz tujine. Jezero je zaradi idealnih vetrovnih razmer priljubljeno med deskarji, privablja pa tudi sprehajalce in pozimi, ko zaledeni, še pogumne drsalce. Ob jezeru vsako leto poteka tudi mednarodno srečanje motoristov.


Brežine jezera so očiščene zarasti, zato o bogati in raznovrstni rastlinski ter živalski združbi ne moremo govoriti, a se na gladini jezera v enem delu pogosto razraste vodni orešek. Tega poznajo le redki, zagotovo pa je ena izmed naših najbolj nenavadnih rastlin. Bujnejši gozd obdaja jugozahodni del jezera, v okolici pa prevladujejo kmetijske obdelovalne površine.

a746be5103b3cf13c281191914f37acb
Glorija Lorenci
Gajševsko jezero.


Da bi privabili več turistov, so pred dvema letoma uredili del poti na nabrežju, ob poti pa je tudi urbana oprema. V načrtu imajo ureditev še drugega dela poti, ki bo potekala po zahtevnejšem terenu, delno tudi nad vodo. Uredili bodo še učno-rekreacijsko pot okoli celotnega jezera – označili bodo več razglednih točk, poskrbeli za informativne table –, pot okrog jezera pa bo odlična možnost za rekreacijo in pohodništvo. V načrtu je tudi ureditev manjšega prostora za kampiranje. Občina Križevci, kjer leži večji del jezera, že ima pripravljene načrte, pot pa naj bi bila dokonča v letu 2020. Ob jezeru bo treba urediti tudi prireditveni prostor ter zagotoviti vso potrebno komunalno infrastrukturo.