vestnik

Vodovod sistema B: Projekt druge faze gradnje pripravljen

Janko Votek, 30. 7. 2019
vodovod moravske toplice Fotografija
Aktualno

Potrjevanje dokumenta identifikacije investicijskega projekta nadgradnje vodovodnega sistema B

Občinski sveti dvanajstih občin, vključenih v vodovodni sistem B, bodo do konca meseca potrjevali dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) nadgradnje vodovodnega sistema B. Projekt nadgradnje vodovodnega sistema B, ki ga obsega DIIP, predvideva gradnjo manjkajočih ter rekonstrukcijo (oziroma obnovo) obstoječih transportnih, primarnih in sekundarnih vodov v dolžini nekaj čez 200 kilometrov. Prav tako gradnjo in nadgradnjo objektov v sistemu – črpališč, vodohranov, razbremenilnikov, jaškov in telemetrije ter vodarne v Fazaneriji. DIIP pomeni, da je projekt pripravljen s popisi in ustreznimi dovoljenji.

Ribarjenje v kalnem?

Na seji razvojnega sveta regije je predsednik sveta Branko Drvarič izrazil začudenje, da projekti niso pripravljeni. Projekti in dokumentacija so bili pripravljeni skupaj z dokumentacijo za prvo fazo gradnje. Izjema je bila Občina Rogašovci, ki se ni odzivala na zahteve upravne enote po dopolnitvi vlog za izdajo gradbenih dovoljenj, zato je ostala brez vodovoda. Kot nam je povedal direktor javnega podjetja Vodovod sistema B Daniel Kalamar, so v sklepni fazi priprave projekta obstoječe projekte in dokumentacijo prilagodili dejanskim potrebam. V nekaterih primerih je bilo zato treba pridobiti nova dovoljenja. Vse to je zdaj pripravljeno, saj drugače DIIP ne bi mogli dati v potrditev občinskim svetom. Vse to je vedel tudi koordinator projekta, župan Občine Rogašovci Edvard Mihalič, vendar na seji ni dal verodostojne informacije o stanju projekta. To je pomembno zaradi tega, ker se na podlagi molka najbolj odgovornega za nadgradnjo sistema B lahko začnejo v ozadju ribarjenje v kalnem in poskusi miniranja projekta prek raznih strankarskih, lobističnih povezav.

Namesto pitne vode kanalizacija

V zadnjih mesecih so huda neurja naplavila v nekaterih občinah kar nekaj problemov – predvsem s kanalizacijskimi sistemi. Občine imajo za reševanje tovrstnih problemov na voljo že nekaj let namenski finančni vir. Če bi namreč namensko uporabljale zbrano omrežnino, bi marsikateri problem že lahko rešile. Ker pa se ta namenski vir porabi za druge namene, je pritisk na državna in evropska sredstva tudi za ceno oskrbe z zdravo pitno vodo nesprejemljiv.
Občine v sistemu B so z DIIP dobile jasno sliko, kaj se bo v naslednji fazi gradilo, posredno pa imajo tudi odgovor na vprašanje, na kakšen kos investicijske pogače lahko pri nadgradnji računajo. Vrednost naložbe v cevovode je prikazana v tabeli. Poleg so preostala investicijska dela za nadgradnjo in gradnjo novih objektov ocenjena na nekaj čez milijon evrov.
Čeprav se je zdelo, da je v nekaterih občinah v sistemu že zagotovljena popolna oskrba s pitno vodo, to ne drži. Tudi za občine, ki so imele nemoteno oskrbo pred začetkom gradnje vodovoda, je bilo jasno, da se bodo pojavile motnje pri oskrbi po prvi fazi gradnje. Staro omrežje je že amortizirano in dotrajano, zato je oskrba motena zaradi pogostih okvar in pokanja cevi, ki zaradi poroznosti ne vzdržijo več pritiska. Hkrati so tudi vzrok za velike izgube vode.
Vodovod sistema B
vodovodni sistem B Občina Rogašovci druga faza