vestnik

Lendava: Digestat vozili tudi na Madžarsko, posredovali okoljska inšpekcija in policija

Majda Horvat, 7. 6. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Digestat iz lendavske bioplinarne, katerega uničenje bi zaradi vsebnosti težkih kovin državo lahko stalo več kot dva milijona evrov, se je z novi lastnikom "spremenil" v gnojilo. Njegovo odvažanje ustavili okoljska inšpekcija in policija.

Kupec razvpite lendavske bioplinarne, podjetje Egytec Energy, je v drugi polovici maja začel odstranjevati odloženi digestat iz enega od fermentorjev, toda njegovo početje sta po prijavi ustavili policija in okoljska inšpekcija. Ukrepali sta takoj po tem, ko so sredi noči nekaj tega materiala navozili na polja v bližini naselja Dolga vas, od njega pa se je začel širiti smrad. Gre tudi za digestat, za katerega je analiza, ki so jo opravili po stečaju podjetja Ecos, pokazala, da je obremenjen s težkimi kovinami, njegovo uničenje pa naj bi plačala država. V razpadajočih fermentorjih je ostalo od 18 do 24 tisoč kubičnih metrov domnevno spornega materiala, strošek uničenja pa naj bi bil približno 2,1 milijona evrov oziroma več, potem ko je Madžarska prenehala sprejemati na uničenje komunalno blato iz čistilnih naprav.

f9a82ca95a0d2ccc89fd219e0fec6e5c
Nataša Juhnov
Še vedno ni znano, kakšne načrte ima kupec z bioplinarno in kaj bodo pokazale analize digestata, ki mu jih je naložila inšpekcija.


Okoljska inšpekcija je lastniku lendavske bioplinarne naložila, da si pridobi rezultate novih analiz za odloženi material v vseh šestih fermentorjih opuščene bioplinarne, prepovedano pa mu je bilo tudi nadaljnje odvažanje tega na Madžarsko. Tja naj bi že odpeljali od 800 do 900 kubičnih metrov digestata, vendar ne kot odpadek, ampak kot gnojilo, prevzelo pa naj bi ga tamkajšnje kmetijsko podjetje.
Pred tem si je po naših informacijah lastnik bioplinarne pridobil analizo materiala, vendar le iz enega od fermentorjev, ta pa naj bi pokazala, da je primeren za odlaganje na poljih. Rezultati novih analiz, ki jih je odredila okoljska inšpekcija, naj bi bili znani sredi junija.

Še vedno pa ni znano, kakšne namene ima novi lastnik z bioplinarno, prav tako ni znano, kdo je dejanski vlagatelj. O kupcu obstajajo le uradni podatki, ki povedo zelo malo, na lokacijo bioplinarne v Lendavi pa je prihajal nekdo z vozilom, registriranim v Bosni in Hercegovini. Podjetje Egytec Energy je septembra lani ustanovil Mohamed Fekry El-Saidy iz belgijskega Genta, podjetje pa ima zgolj poštni nabiralnik v Stegnah 35 v Ljubljani. Za bioplinarno s pripadajočimi zemljišči, sončno elektrarno na zgradbi ter kmetijsko zemljišče v Šalovcih, kjer je sortirnica odpadkov, je plačal 600 tisoč evrov. Pogodbo o prodaji nepremičnin podjetja Ecos v stečaju je stečajni upravitelj Matjaž Nanut podpisal novembra lani.

lendava bioplinarna