vestnik

Vreme v prihodnjih dneh po godu vinogradnikov

Vestnik, 11. 9. 2020
Ema Kovač
Tako dolgega suhega obdobja nismo imeli od meseca aprila naprej. To je dober obet za dozorevanje grozdja, planiranje trgatev in veselje trgačev.
Aktualno

Spet je tu čas za trgatve, vremenoslovci pa napovedujejo, da bo vreme v prihodnjih dneh kot nalašč za dozorevanje grozdja in naraščanje sladkorja.

Agencija za okolje Republike Slovenije (ARSO) poudarja, da dnevne temperature v večjem delu Slovenije že lep čas krepko presegajo 20 stopinj Celzija, predvsem v nižinah. Res pa je tudi to, da se ponoči precej ohladi. Septembra so se tako jutranje temperature tudi v nižinah večkrat spustile do 8- 10 stopinj Celzija, med drugim tudi v Murski Soboti. "Letošnji september nas tako spremljajo visoka dnevna nihanja temperature, od mrzlih juter do skoraj poletnih popoldanskih ur. Tekom dneva se ogreje tudi za več kot 15 °C: razlika med jutranjimi in popoldanskimi temperaturami se je v večini agrometeoroloških regij Slovenije gibala med 16-19 °C, v krajih Bloške planote pa se je tekom dneva ogrelo celo za več kot 20 °C," pravijo na Arsu in dodajajo, da če se bo suho in hladnejše vreme nadaljevalo, grozdje ne bo gnilo, sploh v vinogradih, ki jih je prizadela toča.

jeruzalem, vinograd, kmetijstvo
Nataša Juhnov
Želja vinogradnikov je, da so dnevi sončni, da lahko sladkorji še naraščajo pri nekaterih sortah.

"Želja vinogradnikov je, da so dnevi sončni, da lahko sladkorji še naraščajo pri nekaterih sortah. Dobrodošle so tudi nižje nočne temperature zraka, saj zaustavljajo padanje kislin. Dozorevanje poteka hitreje na območjih, kjer ni bilo spomladanske pozebe in/ali toče, kar se kaže predvsem v nižjih kislinah," izpostavljajo na agenciji. Pojasnijo, da se čas trgatev glede na sorte in zvrst vina določi glede na kemijske parametre v kombinaciji s senzoričnimi lastnostmi grozdja.

Optimalne razmere za trgatev so suho vreme z ne previsokimi dnevnimi temperaturami.

V primeru dežja, se lahko grozdje napolni z vodo, poveča pa se možnost plesni. Pomembno je tudi, da grozdje pride v klet hladno, zato se priporoča, da se trgatev začne zgodaj zjutraj.

Kakšni so obeti? 

Na Arsu pravijo, da se bo suho obdobje s sončnim in toplim vremenom nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. "Na vreme bo vplival obsežen anticiklon, ki se bo zadrževal nad večjim delom Evrope. Polarna fronta z izrazitejšimi cikloni pa bo vztrajala daleč na severu Evrope. Možnost za padavine se nekoliko poveča šele ob koncu prihodnjega tedna," opišejo. Najvišje dnevne temperature po nižinah bodo v notranjosti okoli 27 stopinj Celzija, zjutraj pa se bodo gibale med 10 in 15.

padavine, arso
ARSO VREME
Verjetnost padavin za prihodnje dni.

Tako dolgega suhega obdobja ni bilo od meseca aprila naprej. To je dober obet za dozorevanje grozdja, planiranje trgatev in veselje trgačev.

trgatve vreme september