vestnik

Vrtina bi zadostovala za manjše toplice. Bo občina poiskala poslovnega partnerja?

T. M., 2. 10. 2020
Timotej Milanov
Potencialni investitor, ki bi se odločil za izkoriščanje vrtine, bi lahko po mnenju župana projekt izvajal tudi fazno, denimo tako, da bi sprva uredil avtokamp z bazenom s termomineralno vodo.
Aktualno

Občina Moravske Toplice se mora zdaj odločiti, ali bo vložila še več denarja v dodatne raziskave ali bo poiskala poslovnega partnerja.

Občina Moravske Toplice se je spomladi lotila sanacije vrtine termomineralne vode na območju Rimske čarde. Kot pojasnjuje župan Alojz Glavač, so rezultati analize pokazali, da je vrtina primerna za izkoriščanje. »Primerna bi bila recimo za potrebe bazena s termomineralno vodo ali kakšne manjše toplice. Je pa preozka za večji obseg črpanja, torej v tej obliki ni primerna za energetsko izkoriščanje.« Glavač še dodaja, da ima voda v najglobljih plasteh, do katerih sega vrtina, temperaturo 96 stopinj Celzija, na ustju pa okoli 56 stopinj Celzija, izlivnost vrtine je 2–3 litra na sekundo. Kemijska analiza je po besedah Glavača pokazala podobno sestavo vode, kot jo imajo druge termomineralne vode v Moravskih Toplicah. Sanacijo vrtine, ki je bila vredna okoli 50 tisoč evrov, je za občino izvedla lendavska družba Petrol Geo.

3e02978c151ffe7d816d8077f7feb862
Jure Zauneker
Alojz Glavač

Zdaj, pravi župan, morajo v občini sprejeti odločitev, ali bodo vložili v projekt še več sredstev za dodatne raziskave, s katerimi bi dognali, ali bi bila lahko vrtina ob nekaterih spremembah primerna še za kakšne druge namene, ali pa bodo iskali investitorja, ki bi jo uporabljal na podlagi že potrjenih podatkov. Kot še pove Glavač, obstajajo pobude, da bi vrtino z dodatnimi deli usposobili za energetsko izkoriščanje, vendar sam poudarja, da v bližini ni primernih objektov, ki bi jih lahko z njeno pomočjo ogrevali. »Kar se tiče pridelave hrane, da bi torej z njo ogrevali rastlinjake, se to po trenutni ureditvi ne izplača niti tem, ki to že počnejo.« Kot smo že poročali, je občina že imela potencialnega investitorja za ta projekt, gre za lokalno turistično agencijo, ki pa se je zaradi posledic epidemije koronavirusa znašla v težavah. V preteklosti je bila prav tako živa zamisel, da bi na tem območju zgradili terme za zdravljenje bolnikov z luskavico, a Glavač pravi, da bi tokrat raje projekt zastavili širše. »Potencialni investitor bi imel dobre možnosti za zagon term odprtega tipa. Tudi za izvajanje projekta po fazah, pri čemer bi lahko morda na začetku vzpostavil samo avtokamp z bazenom s termalno vodo ali kaj podobnega.«

moravske-toplice alojz-glavač