vestnik

Z akcijo Varčujmo z vodo bodo ozaveščali o gospodarni porabi vode

Vestnik.si, 27. 9. 2021
Shutterstock
Slovensko društvo za zaščito voda bo z akcijo ozaveščalo gospodinjstva o smotrni porabi vode.
Aktualno

Slovensko društvo za zaščito voda bo to jesen začelo z akcijo, s katero bodo slovenska gospodinjstva opozarjali na varčevanje z vodo.

Za potrebe akcije so pregledali razpoložljive podatke in ocenili porabo vode za posamezna gospodinjska opravila za leta 1940, 1980, 2020, izdelali pa so tudi optimistično napoved porabe vode za leto 2060. Pri porabi vode v gospodinjstvih so v ospredje postavili pomivanje posode, pranje perila, rabo vode za osebno higiene in splakovanje stranišč. Kot je razvidno iz podatkov, ki so jih zbrali, je posameznik v letu 1940 dnevno porabil 13 litrov vode za vsa našteta opravila, v letu 1980 117 litrov, prav tako v letu 2020. 

voda
Dreamstime
Voda

Standardi oskrbe s pitno vodo sicer postajajo vse strožji, stroški priprave vode ter vzdrževanja vodovodnih sistemov pa vse višji. Vse daljša sušna in deževna obdobja z ekstremnimi naravnimi ujmami povzročajo ob človeških onesnaževanjih vodnih virov vse večja vlaganja v vodovodne sisteme, kar povečuje tudi stroške pitne vode in nas zato spodbuja k varčevanju. Ravno to je tudi eden od ključnih namenov akcije Slovenskega društva za zaščito voda (SDZV) - gospodinjstva želijo z ozaveščanjem opozoriti na gospodarno porabo vode, kar je možno tudi s tem, da med umivanjem zob vsakič zapremo pipo in s tem vsako minuto prihranimo 6 litrov vode, da se izogibamo ročnemu pomivanju posode, da uporabljamo pralni stroj razreda A, ki za pranje porabi le 60 litrov vode ter da med drugim uporabljamo model kotlička z dvokoličinskim splakovanje, ki za izpiranje stranišč porabi 3 litre vode namesto devetih litrov. 

pranje posode
Dreamstime
Ročno pomivanje posode je med bolj potratnimi opravili pri porabi vode.

Podobne načine, kako lahko prihranimo vodo in s tem tudi zmanjšamo stroške, bomo predstavili v novi številki Vestnika, ko bomo podrobneje predstavili tudi akcijo SDZV. 

sdzv slovensko-društvo-za-zaščito-voda varčujmo-z-vodo