vestnik

Z aplikacijo do še več rešenih življenj

Andrej Bedek, 3. 12. 2022
PGD Gornja Radgona
Gasilci so pogosto prvi na kraju dogodka, zato je nujno, da obvladajo osnovno znanje za morebitno zdravstveno pomoč ponesrečencem.
Aktualno

Tudi v Pomurju ob nujnih zdravstvenih stanjih pomagajo prvi posredovalci. V Zdravstvenem domu Gornja Radgona načrtujejo aplikacijo za mobilne naprave, s pomočjo katere bi že od klica na pomoč reševalci sodelovali s prvimi posredovalci, gasilci in prijavitelji nesreče.

Prvi posredovalec je posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja. Tak posameznik mora obvladati temeljne postopke oživljanja, uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja in v omejenem obsegu tudi prvo pomoč pri drugih življenje ogrožajočih stanjih. Ekipa prvih posredovalcev se aktivira prek regijskega centra za obveščanje oziroma številke 112 po presoji zdravnika iz ekipe nujne medicinske pomoči najpogosteje ob sumu na srčni zastoj, tujku v zgornjih dihalih s hudo zaporo dihalnih poti ali ob hudi zunanji krvavitvi.

»V našem okolju se v le tretjini primerov očividci lotijo postopkov oživljanja. Preživetje in kakovost življenja preživelih pa sta odvisna od tega, kako hitro po dogodku se začne oživljanje in ali se uporabi avtomatski defibrilator. Vloga prvih posredovalcev je pri tem ključna in želimo si, da postanejo del sistema nujne medicinske pomoči,« razlaga Zoran Petrovič, vodja reševalne službe v Zdravstvenem domu Gornja Radgona. Zdravnik Stanislav Malačič, vodja nujne medicinske pomoči v zdravstvenem domu, in Petrovič prav te dni usposabljata gasilce iz Gasilske zveze Gornja Radgona in drugih gasilskih zvez na desnem bregu reke Mure za pridobitev naslova prvi posredovalec.

Posnetek zaslona 2022-11-24 105319.jpg
Vestnik.si
Z aplikacijo na mobilnih napravah bi lahko lažje sodelovale ekipe nujne medicinske pomoči in prvi posredovalci.

Šteje vsaka minuta

Prve posredovalce v Sloveniji in tudi v Pomurju že imamo. V glavnem so to operativni člani prostovoljnih gasilskih enot, poleg njih pa sistem sestavljajo še enote poklicnih gasilcev, gorske reševalne službe in policije. »Zelo pomembna je vloga prvih posredovalcev v krajih, do katerih ekipe nujne medicinske pomoči potrebujemo dlje časa. Kot vemo, pri nujnih stanjih, recimo srčnem zastoju, šteje vsaka minuta,« poudari Petrovič.

Da znajo prvi posredovalci pravilno in preudarno odreagirati v situacijah, je nujno stalno obnavljanje, utrjevanje in nadgrajevanje znanja. Po opravljenem temeljnem usposabljanju za pridobitev naslova je treba vsako leto opraviti obnovitveno usposabljanje.

V Zdravstvenem domu Gornja Radgona so šli še korak dlje. Zoran Petrovič s predstavniki podjetja Mediainteractive iz Škofje Loke razvija aplikacijo MiTeam za mobilne naprave, ki bi olajšala sodelovanje ekip nujne medicinske pomoči in prvih posredovalcev. Nared za uporabo bi bila lahko že v začetku prihodnjega leta. »Z omogočitvijo varne videokomunikacije na daljavo bi aplikacija MiTeam – govorimo o podobni rešitvi, kot je video Whatsapp ali Viber klic – lahko prispevala k optimalnim odločitvam na terenu in tako pripomogla k povečani možnosti preživetja,« pravi vodja reševalne službe in ponazori s primerom. »Območje, na katerem deluje naš zdravstveni dom, je zelo razgibano, do nekaterih krajev imamo tudi 30 minut vožnje in več. S pomočjo aplikacije bi lahko gasilci, ki so običajno prvi na kraju, usmerjali naše vozilo do kraja intervencije, naša ekipa pa bi prek videoklica lahko že med vožnjo preverila vse okoliščine in se že v vozilu pripravila na posredovanje. Prav tako bi ekipa že lahko dajala navodila gasilcem oziroma prvim posredovalcem.«

Vodja reševalne službe v Zdravstvenem domu Gornja Radgona podčrta, da je ideja, kot jo razvijajo, prva v Sloveniji, ob ustanovitvi dispečerskih centrov po državi pa bi aplikacija postala nujna. »Gasilcem prvim posredovalcem bi videokomunikacija z ekipo nujne medicinske pomoči zagotovila tudi varnost oziroma vlivala zaupanje med posredovanjem, videokomunikacija s prijavitelji nesreče pa bi izboljšala oceno stanja in lokacije dogodka. Za varnost pacientovih podatkov je poskrbljeno tako, da aplikacija MiTeam deluje na strežnikih zdravstvene organizacije in za prenos podatkov uporablja visoko stopnjo enkripcije.«

prometna-nesreča, pomurska-avtocesta
PGD Murska Sobota
Gasilci so pogosto prvi na kraju dogodka, zato je nujno, da obvladajo osnovno znanje za morebitno zdravstveno pomoč ponesrečencem.

Za več znanja

Alja Halec je vodja prvih posredovalcev pri Gasilski zvezi Sveti Jurij ob Ščavnici. Po njenih podatkih je obnovitveni tečaj za prvega posredovalca oktobra opravilo deset gasilcev iz zveze. Na tečaj za pridobitev naslova je trenutno prijavljenih 13 gasilcev, sedem gasilcev pa se pripravlja, da obnovijo svojo licenco za prvega posredovalca.

Halčeva napoveduje, da ko bodo končali tečaje, bodo v Gasilski zvezi Sveti Jurij ob Ščavnici imeli 30 prvih posredovalcev. »V zvezi imamo devet društev in v povprečju dva ali tri posredovalce na posamezno društvo. V Prostovoljnem gasilskem društvu Grabonoš, kjer sem članica, je 105 članov društva in trenutno imamo štiri prve posredovalce.«

Gasilka idejo o usposabljanju in sodelovanju z medicinskimi reševalci zelo podpira. »Vesela sem, da nam to sodelovanje odlično in učinkovito uspeva. Naši gasilci, ki so opravili tečaj, so z izvedbo tečaja in znanjem, ki ga pridobijo, zelo zadovoljni. Hvaležni smo, da sta zdravnik Stanislav Malačič in vodja reševalne službe Zoran Petrovič svoj čas posvetila temu, da nam gasilcem čim bolj praktično približata medicinsko znanje, ki ga moramo kot prvi posredovalci obvladati, in nas z lastnimi izkušnjami s terena pripravljata na različne scenarije, s katerimi se bomo morebiti srečali na intervencijah.«

Alja Halec se, odkar je prva posredovalka, še ni znašla v situaciji, ko bi morala uporabiti medicinsko znanje za reševanje življenj. »Vendar sem se ob situaciji pred petimi leti, ko se mi je dušil sin, zavedela, da nujno potrebujem več znanja o osnovnih prijemih, kako nekomu pomagati, ko je ogroženo njegovo življenje. In predvsem, da znaš pomagati svojim bližnjim, otroku, sosedu ali prijatelju. Kar je tudi bistvo prvih posredovalcev,« je še podčrtala prva posredovalka.

Zadovoljni z odzivom

Prve posredovalce usposabljajo tudi v murskosoboškem zdravstvenem domu. Po besedah direktorice Edith Žižek Sapač so septembra na občine ustanoviteljice poslali dopis za usposabljanje za prve posredovalce v letu 2022. »Z odzivom smo zadovoljni. Prva skupina je usposabljanje uspešno opravila v oktobru. V letu 2022 bo na voljo še termin v decembru. Če bo zanimanje, se bo usposabljanje za prve posredovalce izvajalo mesečno tudi v letu 2023.«

Izobraževanje s preverjanjem znanja poteka dva dni, v skupnem obsegu 10 ur. Glavne vsebine so delovanje medicinske pomoči, nezavest, temeljni postopki oživljanja odraslih, temeljni postopki oživljanja otrok, zapora dihalne poti s tujkom, krvavitve ter poškodbe in imobilizacija. V Zdravstvenem domu Murska Sobota k sodelovanju vabijo prostovoljna gasilska društva, poklicne gasilce, zdravstvene delavce, gorske reševalce, policiste, vojake, jamarje in pripadnike drugih enot za zaščito, reševanje in pomoč.

»Ob zastoju srca se z vsako minuto, ko ne izvajamo oživljanja, zmanjša možnost preživetja bolnika za 10 oziroma 12 odstotkov. Čas vpliva na preživetje, ekipa nujne medicinske pomoči ne more priti v vsako oddaljeno naselje dovolj hitro, prvi posredovalci pa v teh naseljih živijo, zato so lahko hitro pri bolniku in lahko rešijo življenje. Prvi posredovalci so dragoceni, ker so blizu ogroženemu bolniku, gre za kratek odzivni čas, želijo pomagati, znajo pomagati in so opremljeni za posredovanje, imajo izkušnje z intervencijami na terenu in so vključeni v sistem alarmiranja,« je še rekla Edith Žižek Sapač.

Prve posredovalce usposabljajo tudi v Zdravstvenem domu Ljutomer. »V našem zdravstvenem domu smo usposobili prve posredovalce in so od maja letos že vključeni v sistem nujne medicinske pomoči. Ob stanjih za katera so izobražene, so bili že na intervencijah. V prihodnjem letu bodo obnovitveni tečaji za vse prve posredovalce,« nam je sporočila Manja Budja.

V lendavskem zdravstvenem domu so po besedah direktorice Olge Horvat Požgai nameravali prve posredovalce izobraževati spomladi 2020, vendar tečajev takrat niso izvedli zaradi epidemije koronavirusa. Zdaj nameravajo usposabljanje izvesti. 

nesreče gasilci zdravstveni-doma-gornja-radgona