vestnik

Z učencem za šolo dela cela družina? 

A. Nana Rituper Rodež, 28. 1. 2019
Nataša Juhnov
Snov je preobsežna, otroci imajo velko domače naloge, prostega časa pa premalo, pravijo starši.
Aktualno

Otroci so v šoli preobremenjeni, snovi in domačih nalog je preveč, prostega časa premalo, v delo za šolo pa je vpeta že cela družina, so prepričani starši, združeni v Društvo Svet staršev. Zato so že sredi januarja na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport poslali javni poziv s 13 točkami za spremembo in posodobitev šolstva. Začenja se zbiranje podpisov peticije.

V peticiji za spremembo šolskega sistema med drugim zahtevajo zmanjšanje obsega snovi in domačih nalog, ukinitev nacionalnega preverjanja znanja, nadomestilo številčnega ocenjevanja z opisnim ocenjevanjem, več gibanja in športa, uvedbo sprejemnih izpitov za srednje šole, gimnazije in fakultete, ukinitev mature v obstoječi obliki, ničelno toleranco do fizičnega in psihičnega nasilja, enakovredno obravnavo otrok s posebnimi potrebami in drugo.



V uvodu dopisa, ki so ga naslovili tudi na šolskega ministra so zapisali »Državljani republike Slovenije imamo dovolj. Šolstvo zadnja leta samo stagnira. Otroci postajajo preobremenjeni, snovi je preveč, prostega časa je premalo, saj je vsakdanjega dela za šolo vedno več. V večini primerov se zgodi, da se za šolo ne učijo samo otroci, ampak cele družine. Ker starši ne vidimo, da bi se stvari obračale na bolje, smo se odločili spregovoriti in upamo, da s skupnimi močmi uspemo spremeniti šolski sistem.”

11d730ff37ef29cfbc111f8d1cf4e45c
Igor Napast
Društvo Svet staršev se zavzema za spremembo šolskega sistema.Koliko je šola še po meri učenca?

Uradnega odgovora z ministrstva Društvo še ni dobili, vendar na ministrstvu razmišljajo o analizah obstoječega šolskega sistema in spremembah, je zagotovil šolski minister dr. Jernej Pikalo. Pri tem pa bodo vključili različne strokovnjake, učitelje in starše ter o tem, kako vidijo šolo, pogovorili tudi s šolarji. Ugotovitve pa bodo vključene v pripravo novega strateškega dokumenta na področju vzgoje in izobraževanja.

Nataša Juhnov
So otroci v šoli preobremenjeni? 
sola preobremenjeni učenci Društvo svet staršev domače naloge