vestnik

Za gripo v Pomurju vsako leto zboli več oseb

Adriana Gašpar, 4. 4. 2019
Nataša Juhnov
Samo v prvih treh mesecih je v soboški bolnišnici zaradi gripe kot glavne ali dodatne diagnoze umrlo kar 30 ljudi. Več kot lani je bilo tudi obolelih.
Aktualno

V murskosoboški bolnišnici v prvih treh mesecih umrlo 30 ljudi, lani 18

Gripa je letošnjo zimo pokazala svojo moč. V murskosoboški bolnišnici so zaradi epidemije sezonske gripe morali obiske kar dvakrat omejiti na enega zdravega obiskovalca, vmes pa so celo popolnoma prepovedali obiske. Samo v prvih treh mesecih je namreč zaradi gripe kot glavne ali dodatne diagnoze umrlo kar 30 ljudi. Najpogostejši so bili zapleti zaradi bolezni dihal in srca. Lani je v celem letu umrlo 18 ljudi, leto prej pa 13.
Tudi zboleva vsako leto več ljudi. Leta 2017 so v murskosoboški bolnišnici zdravili 236 bolnikov, lani 342, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa kar 374. Ljudje so letos za gripo zboleli prej, bila je v hujši obliki, kot prejšnja leta, prizadela pa ni samo kroničnih bolnikov, temveč tudi mlajše, so sporočili iz murskosoboške bolnišnice. Najmlajši bolnik s smrtnim izidom je bil tako star 63 let. Sicer pa so večinoma zbolevali necepljeni ljudje, cepljeni bolniki pa so večinoma imeli blažjo obliko bolezni.
Iz murskosoboške bolnišnice še sporočajo, da so si pri oskrbi bolnikov pomagati tudi s t. i. enoto za izolacijo, ki je v prenovljenih prostorih stare porodnišnice.
gripa sbms