vestnik

Za lendavske Stožice že več kot milijon evrov in pol

Rok Šavel, 31. 8. 2021
Rok Šavel
Parcela, kjer bo stala večnamenska športna dvorana.
Aktualno

Občina Lendava je izbrala izvajalca za pripravo projektne dokumentacije za ambiciozno večnamensko športno dvorano s pokritim bazenom, ki naj bi se pretežno financirala iz evropskih sredstev – Gradbeni strokovnjaki takih cen ne pomnijo

V lendavski občini se pospešeno lotevajo izvedbe velikih projektov. Eden največjih je večnamenska športna dvorana s pokritim bazenom, ki bo po navedbah občine ponudila »vse na enem mestu«. Uporabljala se bo tako za potrebe športa, zabave, sejemske dejavnosti, za dejavnosti šol, vrtca, kakor tudi za potrebe starajoče se družbe in tekmovalne dejavnosti. V dvorani naj bi zaživeli tudi fizioterapija, judo dvorana, bovling steze in kegljišče, fitnes in baletna dvorana ter spremljajoči prostori. Ne bo manjkala niti gostinska ponudba z manjšo kavarno in teraso s pogledom na Lendavske gorice.

20210819_102141
Rok Šavel
Parcela, kjer bo stala večnamenska športna dvorana.



Samo v Ljubljani in Lendavi

Dvorana bo omogočala tekmovanja na najvišjem nivoju in bo tako poleg Stožic edina v Sloveniji s tovrstnimi zmogljivostmi. Poleg tega bo vključevala bazenski kompleks z ogrevanim bazenom in različnimi vrstami savn. Občina hkrati poudarja, da bo objekt zgrajen po eni najnaprednejših energetskih rešitev, pri čemer neposredno meri na eno pomembnejših evropskih zavez v okviru zelenega prehoda. Že ob uvrstitvi ambicioznega projekta v načrt razvojnih programov je navedla, da bo sofinanciran z evropskimi sredstvi, natančneje iz načrta za okrevanje in odpornost, ki je težak 2,5 milijarde evrov. Slovenija naj bi še letos dobila iz tega vira izplačanih 231 milijonov evrov predujma. Za ta sredstva bodo možne tudi neposredne potrditve projektov pri službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki jo vodi minister brez resorja Zvone Černač.

Projektna dokumentacija za več kot 900 tisoč evrov

Lendavska občina je sicer v projekt večnamenske športne dvorane šla z gotovostjo, da bo sofinanciran s prej navedenimi sredstvi v višini 85 odstotkov, preostalo bo občina pokrila iz proračuna s sredstvi zadolževanja. V načrtu razvojnih programov je celotna vrednost projekta ocenjena na dobrih 12,7 milijona evrov. Tako je občina že pristopila tudi k pridobitvi vse potrebne dokumentacije in julija podpisala pogodbo s podjetjem, ki bo pripravilo projektno dokumentacijo. Posel je dobila velenjska družba Kota Arhitekti za 939.400 evrov kot najugodnejši ponudnik. V sklenjeni pogodbi z izbranim izvajalcem je maksimalna vrednost investicije sicer ocenjena na dobrih 16,6 milijona evrov, torej za štiri milijone evrov več kot je navedeno v načrtu razvojnih programov. Na razpis se je prijavila še družba Enota, ki je za pripravo projektne dokumentacije ponudila ceno 1,3 milijona evrov. 

Za primerjavo, večnamensko dvorano bodo z evropskimi sredstvi gradili tudi v Moravskih Toplicah. Objekt naj bi bil vreden osem milijonov evrov, Občina Moravske Toplice pa je za pripravo projektne dokumentacije izbrala družbo Misel iz Postojne, ki je že prej izdelala idejno zasnovo, in v ta namen rezervirala proračunska sredstva v višini 133 tisoč evrov.

 »Takšnih vrednosti ne pomnim na tržišču. Res pa je, da je dejavnikov veliko in bi bilo treba narediti podrobno analizo, toda vsak cenilec bi moral za svojo cenitvijo stati.«

Na lendavski občini pojasnjujejo, da je bil ključen in odločilen razlog širina vsebin, ki jih načrtovana športna dvorana ponuja, in ob tem dodajajo, da je bila ponudba izbrana na podlagi javnega naročila, ki je bilo objavljeno na evropskem portalu javnih naročil.


Cena parcele nad tržno in od »povezanega« prodajalca, ki je zelo dobro zaslužil

Medtem ko ima moravskotopliška občina večino zemljišč, potrebnih za dvorano, že v svoji lasti, je lendavska občina za svojo dvorano odkupila zemljišče v velikosti 15.442 kvadratnih metrov od mariborskega podjetja FlawlessCode, ki se ukvarja z računalniškim programiranjem. Gre za podjetje v lasti Primoža Kokota, brata Tomaža Kokota, začasnega generalnega direktorja Pošte Slovenije in svetnika SDS v Poljčanah, ki si je izkušnje nabiral tudi v prej omenjenem družinskem podjetju, preden se je zavihtel na čelo državne družbe z več kot 6000 zaposlenimi. Podjetje FlawlessCode se omenja tudi kot ena od morebitnih nakupnih tarč Telekoma Slovenije, ki ga vodi Cvetko Seršen, tudi član SDS.

Občina Lendava je za zemljišče po javno dostopnih podatkih plačala 581.940 evrov, kar nanese 37 evrov za kvadratni meter. Glede na poročilo geodetske uprave o trgu nepremičnin za leto 2020 so najcenejša zazidljiva zemljišča tradicionalno v Prekmurju, kjer je bila tako lani srednja cena za kvadratni meter 10 evrov. Zazidljiva parcela med trgovskim centrom in dvojezično srednjo šolo je bila prej v lasti družbe Fraktal Consulting znanega velenjskega podjetnika Tomaža Ročnika, ki je bil maja na drugi stopnji zaradi zlorabe položaja obsojen na dve leti zapora. Družba FlawlessCode je parcelo kupila leta 2018 na dražbi v stečajnem postopku lastnice za dobrih 159 tisoč evrov.

20210819_102530
Rok Šavel
Parcela, kjer bo stala večnamenska športna dvorana.

V stečajnem postopku Fraktal Consultinga sta se prodajali dve zemljišči v Lendavi, ki ju ločuje zgolj parcela v lasti občine, lendavska občina pa je bila že v času županovanja Antona Balažka uspešni dražitelj, a nato ni vrnila podpisane pogodbe. Eno izmed zemljišč, kjer je danes parkirišče, je pozneje vendarle kupila, večje pa je pristalo v rokah prej omenjene mariborske družbe, od katere ga je torej občina letos odkupila. »Izbrana lokacija skupaj z lokacijo, ki neposredno meji na njo in katere lastnica je Občina Lendava, dopolnjuje in omogoča izvedbo tega projekta. Občina Lendava je pridobila cenitev zakonsko pristojnega cenilca z dne 30. aprila 2021, ki je bila osnova za sklenitev kupoprodajne pogodbe,« v lendavski občini zanikajo, da bi bilo pri navedenem poslu kar koli spornega ali da so parcelo preplačali.

Takih cen ne pomnijo 

Branko Horvat, sodni cenilec za področje gradbeništva, pravi, da cena za lendavsko območje nedvomno izstopa. »Takšnih vrednosti ne pomnim na tržišču. Res pa je, da je dejavnikov veliko in bi bilo treba narediti podrobno analizo, toda vsak cenilec bi moral za svojo cenitvijo stati,« je za naš časopis dejal inženir gradbeništva. Tudi nepremičninski posrednik Igor Meolic pravi, da je navedena cena višja od povprečne. Glede na realizirane prodaje zemljišč na lendavskem območju je po njegovih podatkih povprečna cena v zadnjem letu 20 evrov na kvadratni meter.

»Vsaka parcela in nepremičnina sta individuum. Pri ceni se upošteva ogromno dejavnikov, od lokacije, namembnosti in drugih ekonomskih kazalnikov. Vse to je utemeljeno in argumentirano v cenitvenem poročilu. Ni pa rečeno, da se potem nepremičnina tudi proda po ocenjeni vrednosti. Lahko se po manjši, nemalokrat pa tudi po višji. Vse je odvisno od pogajanj,« pojasnjuje cenilec Branko Prša.


Za primerjavo – na nepremičninskih portalih je ta hip moč zaslediti zazidljivo parcelo v lendavski industrijski coni, ki je velika 15.600 kvadratnih metrov, kar je celo nekoliko več od zemljišča za večnamensko športno dvorano, in se prodaja za 199.990 evrov.

Pojasnilo cenilca 


»Vsaka parcela in nepremičnina sta individuum. Pri ceni se upošteva ogromno dejavnikov, od lokacije, namembnosti in drugih ekonomskih kazalnikov. Vse to je utemeljeno in argumentirano v cenitvenem poročilu. Ni pa rečeno, da se potem nepremičnina tudi proda po ocenjeni vrednosti. Lahko se po manjši, nemalokrat pa tudi po višji. Vse je odvisno od pogajanj,« pojasnjuje cenilec Branko Prša, ki ga je lendavska občina najela za cenitev nedavno kupljenega zemljišča. Prša ne razkriva, ali je predmetnemu zemljišču pripisal vrednost, podobno višini kupnine, saj da gre za poslovno skrivnost v razmerju do naročnika. Sami smo občino po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja že zaprosili za cenitveno poročilo, saj gre za informacijo, ki je povezana s porabo javnih sredstev.

Branko Horvat, sodni cenilec za področje gradbeništva, pravi, da cena za lendavsko območje izstopa. »Takšnih vrednosti ne pomnim na tržišču. Res pa je, da je dejavnikov veliko in bi bilo treba narediti podrobno analizo, toda vsak cenilec bi moral za svojo cenitvijo stati.«


Lendavska občina dokončanje investicije v večnamensko športno dvorano z bazenom predvideva v letu 2023, poleg tega je izbrala že tudi izvajalca priprave projektne dokumentacije za projekt Nad mestom Lendava do stolpa Vinarium za krožno kabinsko žičnico, in sicer mariborsko družbo FEM Consulting za 290.360 evrov. Projekt je vreden osem milijonov evrov, občina pa si tudi zanj obeta evropska sredstva.

 »Vsaka parcela in nepremičnina sta individuum. Pri ceni se upošteva ogromno dejavnikov, od lokacije, namembnosti in drugih ekonomskih kazalnikov. Vse to je utemeljeno in argumentirano v cenitvenem poročilu. Ni pa rečeno, da se potem nepremičnina tudi proda po ocenjeni vrednosti. Lahko se po manjši, nemalokrat pa tudi po višji. Vse je odvisno od pogajanj,« pojasnjuje cenilec Branko Prša.

 »Takšnih vrednosti ne pomnim na tržišču. Res pa je, da je dejavnikov veliko in bi bilo treba narediti podrobno analizo, toda vsak cenilec bi moral za svojo cenitvijo stati.«

dstadion lendava občan