vestnik

Za šivanje jo je navdušila mama

Tadeja Lepoša, 13. 6. 2021
Osebni arhiv
Poleti so pravi hit kvačkane torbice. Foto Osebni arhiv
Aktualno

Da ročna dela med mladimi nikakor niso zamrla, potrjuje 25-letna Rebeka Škaper iz Doliča, ki že nekaj časa šiva, kvačka in plete razne unikatne izdelke, predvsem za najmlajše, vse pogosteje pa kroji tudi modne dodatke za starejše.

Študentko magistrskega programa poučevanja na razredni stopnji ustvarjanje spremlja od malih nog. »Že od nekdaj so me zanimala ročna dela in tekstil. Navdušenja sem se verjetno nalezla od mame, ona je res entuziastična šivilja, rada pa tudi kvačka,« nam z žarom razloži Rebeka. Vendar je do študijskih let ostalo le pri skriti želji. »Seveda sem se preizkusila v pletenju in kvačkanju, a v osnovni in srednji šoli nisem imela veliko prostega časa za nove dejavnosti,« priznava.
IMG_20210516_124453
Osebni arhiv
Šivane ninice za najmlajše različnih vzorcev in barv. Foto Osebni arhiv
Vse se je torej spremenilo na fakulteti, ko je ročnim spretnostim namenjala vse več trenutkov, tudi zaradi izobraževanja. Tako je pred nekaj leti prvič sedla za šivalni stroj in začela krojiti blago. Vsak začetek je težak, zato je bila spodbuda ob tem toliko bolj dobrodošla, pravi. Šivanje je res široko področje, za katero je potrebnega veliko znanja, potrpežljivosti in predvsem vaje. Tako so pod Rebekinimi rokami počasi, a vztrajno nastajali razni izdelki, najprej za bližnje in prijatelje. »Na začetku sem ustvarjala bolj za hobi, zadnje leto pa imam več časa, saj sem absolventka. Ker sem dobivala tudi vse več naročil, sem se odločila za odprtje dopolnilne dejavnosti.« Poleg šivanih ninic, trakcev, rut, šalov in kap je ponudbo razširila še na kvačkane torbice in copate. »Priljubljene so tudi stenske dekoracije za otroke.« Škaperjeva šiva po navdihu, brez predhodnih skic. »Nekaj si zamislim in nato poskušam, kreacije pa ne dam v prodajo, dokler ni popolnoma dovršena.« V kreativnem procesu nastajanja izdelkov se ukvarja predvsem z enostavnostjo, inovativnost in svež videz sta rdeča nit vseh njenih izdelkov, pri barvah pa se ravna po modnih smernicah.

IMG_20210516_155034_
Osebni arhiv
Rebeka Škaper je študentka podiplomskega študija na pedagoški fakulteti, ki neizmerno uživa v domači šivalnici. Foto Osebni arhiv

Nepopisen občutek 
Za kreacije uporablja predvsem naravne materiale, kot sta bombaž in volna. »Pri izdelavi mi velikokrat na pomoč priskoči mama.« Zanjo Rebeka pravi, da je njen navdih, zato je mamin vzdevek »skrila« v ime, pod katerim kreira – Nada, ustvarjeno z ljubeznijo. »Stranke naročila oddajajo prek družabnih omrežij, tudi za promocijo svojih produktov uporabljam predvsem facebook in instagram, kjer lahko vidijo vzorce in materiale,« še pove. Naročila sprejema vse leto, največ jih je v prazničnem času, a dela ji ne zmanjka niti spomladi. »Trenutno so najbolj iskane ninice za najmlajše in dekoracije z imeni otrok, v poletnih mesecih pa kvačkane torbice.« Poleg ustvarjanja jo najbolj veselita zadovoljstvo in zaupanje strank. »Navdušenje, ko nekaj ustvariš čisto sam, ko ti uspe nekaj edinstvenega in to nekdo drug ceni, sploh če določenemu projektu nameniš veliko prostega časa, je res nepopisno.«
Po mnenju sogovornice se z ročnim ustvarjanjem ukvarja malo ljudi, je pa res, da mladi ustvarjalci postajajo vse bolj cenjeni. Ob tem ugotavlja, da je kljub zahtevnim razmeram na trgu še vedno dovolj priložnosti za ustvarjanje izdelkov z zadostno dodano vrednostjo. Ti sicer ne omogočajo visokih prihodkov čez noč, a so odlična priložnost za osebno zadovoljstvo, ki je včasih lahko vredno veliko več kot zgolj finančni prihodek.
Rebeka se bo v prihodnje posvetila pisanju magistrskega dela, nato sledita še pripravništvo in strokovni izpit, a ob tem doda, da se bo še naprej posvečala ustvarjanju v šivalnici, saj ji je to neizmeren užitek.
rebeka-škaper šivanje