vestnik

Za šolarje se začenjajo prve počitnice v tem šolskem letu

STA, Vestnik.si, 25. 10. 2021
Nataša Juhnov / Vestnik.si
Šolarji se bodo s počitnic v šolske klopi znova vrnili v torek, 2. novembra. Naslednje počitnice bodo že božično-novoletne, začele pa se bodo 25. decembra.
Aktualno

Za več kot 193.000 učencev in 76.000 dijakov se danes začenjajo jesenske počitnice. Šolarji bodo zaradi spomina na mrtve, če prištejemo še ta konec tedna, v počitnicah lahko uživali kar deset dni. V tem času se bodo kljub ukrepom za zajezitev epidemije zvrstile številne prireditve in delavnice po vsej državi, a pod pogojem PCT.

Tudi letošnje šolsko leto za slovenske šolarje, že tretjič zapored, poteka v znamenju covida-19. letos tudi v znamenju izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Kljub temu pa so lahko t. i. krompirjeve počitnice tudi letos izredno zanimive.



V Ljubljani v javnem zavodu Mladi zmaji mlade vabijo, da se jim pridružijo na zabavnih aktivnostih, na katerih lahko raziskujejo svoje lastne potenciale in uživajo v dobri družbi. Med drugim se bodo odpravili na izlet v Trbovlje na spoznavno srečanje s čisto pravimi roboti, se preizkusili v bowlingu in prespali v Zavetišču Gmajnice, kjer bodo razbijali mite o živalih črne barve.

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje pripravlja že 13. jesenske počitnice v Kranjski Gori za otroke od 7 do 10 let iz družin v stiski. Na ustvarjalno-športnih počitnicah bodo program popestrili pohodi v naravo, spoznavanje Triglavskega narodnega parka in obisk bazena. Za otroke od 6 do 10 let organizirajo tudi brezplačno počitniško varstvo.

ekonomska-šola-murska-sobota, šola, šolstvo, dijaki, študij
Nataša Juhnov/Vestnik.si
Šola. Slika je simbolična.

V litijskem zavodu za kulturo, mladino in šport so s počitniškim programom začeli že v soboto z otroško matinejo v tamkajšnjem kulturnem centru. Vsak dan počitnic otrokom in mladini ponujajo več aktivnosti - od ustvarjalnih delavnic do rekreativnih vadb na prostem in v zaprtih prostorih do kulturnih dogodkov. Na ogled postavljajo tudi naravne znamenitosti občine, pester teden pa bodo zaključili s tradicionalno strašljivo ambientalno postavitvijo Ulica groze na dvorišču Mladinskega centra.



V Celju bodo otroci, osnovnošolci, srednješolci in študentje lahko aktivno preživljali prosti čas v različnih športnih programih, ki jih brezplačno omogočajo občina, Športna zveza Celje, Fundacija za šport in Zavod za šport RS Planica. V športne počitnice so vključeni badminton, drsanje, plezanje, namizni tenis, latino plesi za mlade, borilni športi in kegljanje. Vsi programi bodo potekali v športnih objektih občine.

dvorec-rakičan, vesele-kreativne-počitnice, poletni-tabor
Nina Klement
Tudi letošnje šolsko leto za slovenske šolarje, že tretjič zapored, poteka v znamenju covida-19. letos tudi v znamenju izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Kljub temu pa so lahko t. i. krompirjeve počitnice tudi letos izredno zanimive. Slika je simbolična.

Tudi Zveza prijateljev mladine Maribor je pripravila nabor številnih različnih brezplačnih počitniških dejavnosti. V sredo bodo otroke od 6. leta naprej odpeljali na Kozjansko. Tamkajšnja domačija je namreč polna doživetij. Spomin v naravi, bosa pot, ročna mlatilnica žit, star čebelnjak, ustvarjalnica v naravi, razbojnik Guzaj in neverjetna mega frača, ki storže izstreli daleč v dolino.

Na počitnice so mislili tudi v Kinu AIPA, ki prav v tem času ponovno odpira svoja vrata. Za mlade in malo manj mlade so v sodelovanju s producenti in platformo Cinesquare pripravili jagodni izbor domačih filmov, ki si jih bodo lahko ogledali na spletnem mestu https://cinesquare.net/onlinefestivals#/kinoaipa. Vsak dan si bodo lahko ogledali drug film, na sporedu bodo: Ne Joči, Peter, Sreča na vrvici, Pastirci, Poletje v školjki, Gremo mi po svoje, 1. in 2. del, ter Košarkar naj bo, 1. in 2. del.

Šolarji se bodo s počitnic v šolske klopi znova vrnili v torek, 2. novembra. Naslednje počitnice bodo že božično-novoletne, začele pa se bodo 25. decembra.

šola počitnice