vestnik

Za varno turistično sezono: Policist iz Gornje Radgone bo skrbel za red v Pulju

Vestnik.si, 24. 7. 2021
Policija.si
Pred odhodom jih je sprejel direktor uprave uniformirane policije pri generalni policijski upravi Danijel Lorbek, srečanja se je udeležil tudi Roman Čoh iz sektorja za mednarodne policijske operacije v službi generalnega direktorja policije.
Aktualno

Tovrstno sodelovanje med hrvaško in slovensko policijo poteka že od leta 2011.

Slovenska policija je tudi letos na Hrvaško poslala tri policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone hrvaškim kolegom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani. Srečate jih lahko v Pulju ter na otokih Krk in Pag. Na policijski postaji v Pulju bo do 18. avgusta služboval Dominik Kosi s Policijske postaje Gornja Radgona. Drago Butara s Policijske postaje Krško bo delal na Policijski postaji Krk, Marjan Premzl s Policijske postaje Ptuj pa na Policijski postaji Novalja.

Slovenski policisti bodo sodelovali pri policijskih dejavnostih, ki jih hrvaški policisti opravljajo v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter dajali predloge glede obravnavanja slovenskih državljanov. Pri svojem delu bodo nosili uniformo slovenske policije in ne bodo oboroženi, prav tako ne bodo izvajali policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti.

policija, turisti
Policija.si
Pred odhodom jih je sprejel direktor Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Lorbek, srečanja se je udeležil tudi Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v

»Tovrstno sodelovanje med hrvaško in slovensko policijo poteka že od leta 2011 in se je izkazalo kot izjemno koristno. Ena od prednosti prisotnosti slovenskih policistov v času turistične sezone je skrajšanje morebitnih policijskih postopkov s slovenskimi državljani, česar so v prvi vrsti veseli slovenski in hrvaški turisti, saj so krajši postopki zanje tudi manj stresni. Zaradi poznavanja jezika je komunikacija veliko lažja, kar poenostavlja policijske postopke s tujimi državljani,« so pred odhodom treh policistov na Hrvaško povedali na slovenski policiji.

Turisti se ob prisotnosti domačega policista, ki obvlada njihov jezik in pozna okolje, iz katerega prihajajo, tudi počutijo varneje. Po drugi strani je takšna oblika dela koristna za policiste. Izmenjava informacij je hitrejša, saj ni zamudnega preverjanja podatkov prek drugih služb. Hrvaški policisti potrebne podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati policisti izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in tako soustvarjajo dobre prakse.

Glede na pretekle izkušnje se tudi letos pričakuje, da bodo policisti angažirani predvsem na področju splošnih policijskih nalog, povezanih z zagotavljanjem javnega reda in miru, nadzorom cestnega prometa in razreševanjem kaznivih dejanj. Pri obravnavi slovenskih državljanov bodo tako v postopkih, kjer bo treba pridobiti neke informacije za uspešno dokončanje postopka, opravljali poizvedovanje prek evidenc policije, tako za osebe kakor tudi za vozila, ter jih sporočili hrvaškim policistom.

»Hkrati bodo slovenske turiste seznanjali s preventivnimi nasveti glede varovanja njihovega premoženja v času dopusta. Letos bo delo naših napotenih policistov pomembno tudi z vidika nalog policije, povezanih z ukrepi za preprečevanje okužb s koronavirusom. Hrvaška policija že več let v času poletne turistične sezone v svojo državo oziroma na posamezne turistične destinacije povabi predstavnike policij tistih držav Evropske unije, katerih državljani tvorijo visok delež tujih turistov,« so še povedali v generalni policijski upravi.

policija hrvaška turizem sezona