vestnik

Začel je delovati nov portal za prijavo na cepljenje. Kakšen je postopek prijave?

Vestnik, 6. 5. 2021
STA
Janez Poklukar
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je minister za zdravje Janez Poklukar predstavil novo aplikacijo za prijave na cepljenje.

Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil aktualne epidemiološke razmere v državi in predstavil aplikacijo, v kateri se bomo lahko prijavili na cepljenje. Pravi, da v zadnjih dneh opažamo počasno, vendar relativno konstantno postopno upadanje števila prebivalcev s covidom-19. Smo na nekem platoju, do zelene faze pa nas čaka še kar nekaj tednov. Reprodukcijsko število se v zadnjem tednu giblje med 0,95 in 1. V zadnjih dneh pa je opaziti trend upada števila hospitaliziranih, še vedno pa so visoko obremenjene enote intenzivne terapije, ocenjuje.

"Za stabilno epidemiološko dogajanje smo odgovorni vsi, nihče ne more virusa premagati sam. Virus ne ločuje med šibkimi in močnejšimi," tako Poklukar, ki poziva, da stopimo k cepljenju. Zaprosil je za potrpežljivost in sodelovanje, za upoštevanje ukrepov, za prijavo in pristop k cepljenju. 

Povedal je, da je ministrstvo v sodelovanju z NIJZ v okviru E-zdravja pripravilo tehnično rešitev v obliki sistema naročenih in naročanja. V nacionalni načrt za okrevanje in odpornost so tudi digitalizacijo zdravstva uvrstili kot eno od prioritet. Ta aplikacija je tretji proces, še pred tem sta bili uvedeni digitalizacija receptov in napotnic. 

Poudaril je, da vsem, ki so se na cepljenje že prijavili, tega ne bo treba znova narediti. Tisti, ki se še niste, pa obrazec za prijavo najdete na portalu zVem. Tam ni potreben vnos z digitalnim potrdilom, saj so želeli čim širši množiti omogočiti dostop do portala. "Kljub temu zagotavljamo visok nivo varnosti," poudarja minister za zdravje. 

zVem, prijava na cepljenje, portal
Posnetek zaslona
Portal zVem.

Kako bo prijava potekala? 

Postopek ima štiri korake: identifikacijo, vpis naročila, oddajo naročila in sms potrditev. Osebe bodo morale vpisati EMŠO in ZZZS številko, prvo črko imena in priimka ter elektronski naslov. Naročilo boste lahko oddali tudi za drugo osebo, če vas to kdo prosi oziroma poda soglasje. 

Aplikacija omogoča, da se označijo morebitne prednostne kategorije. Označili boste lahko, ali ste posebej ranljiv kronični bolnik, starš oziroma skrbnik posebej ranljivih kroničnih bolnikov ali kronični bolnik. Starostne kategorije v aplikaciji ne določamo, ker je to vneseno v ozadju aplikacije, pojasnjuje Poklukar. Pri vnašanju prijave se lahko označijo tudi informativni kriteriji. Na primer alergije, nepotrebnost, zaradi česar je potrebno cepljenje na domu, težave s sluhom, vidom, gibalna oviranost. 

Ko boste oddali naročilo, boste v obliki sms prejeli varnostno kodo, ki jo boste morali vnesti v aplikacijo, da se naročilo uvrsti na seznam veljavnih naročil. Potem pa boste prejeli še sms, kateri cepilni center je prejel vaše naročilo. Ta vam bo ob času tudi poslala termin cepljenja. "Cepilni center je določen glede na mesto izbranega zdravnika. Tisti, ki ga nimajo izbranega, bo cepilni center določen po občini prebivališča. Tisti, ki pa občine nimajo vnesene, pa po občini delodajalca," je razložil. 

Poudaril je še, da se z uvedbo nove poti prijav za cepljenje ukinjajo prijave na e-upravi. Tiste, ki ste se tam prijavili, boste v naslednjih dneh prejeli sms s potrditvijo pravilne telefonske številke. Tiste, ki številke niste vnesli, pa boste na elektronski naslov dobili prošnjo, da jo oddate, da vas bo cepilni center lahko kontaktiral.

Portal se začne uporabljati z današnjim dnem, zato se lahko prijavite že danes. Okoli dva tedna bo trajalo prehodno obdobje, da se vsi obstoječi sistemi poenotijo. 

Od ponedeljka dalje bodo cepilni center imeli možnost cepiti mlajše od 50 let, še naprej pa ostajajo prioritetne skupine. 

janez-poklukar deana-potza tomaž-pečjak cepljenje platforma