vestnik

Začenja se sezona cvetenja ambrozije. Kako jo pravilno odstraniti?

Vestnik.si, 29. 6. 2022
Nataša Juhnov
Strokovnjaki pozivajo k odstranitvi škodljive rastline.
Aktualno

Strokovnjaki pozivajo k odstranitvi škodljive rastline.

Od začetka julija do konca oktobra navadno cveti ambrozija, če so vremenske razmere ugodne, tudi prej. Pelinolistna ambrozija in druge sorodne vrste spadajo med škodljive rastline in zaradi svoje razširjenosti predstavljajo problem za kmetijstvo in zdravje ljudi. Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zato vsako leto lastnike zemljišč, ki so zaraščena z ambrozijo, opozarja, da je treba škodljivo rastlino pokositi, izpuliti ali poškropiti s herbicidom. Najdbe rastišč pa prijaviti inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Imetniki zemljišč so dolžni ambrozijo odstraniti sami. Kako? 



Med glavne načine sodi mehanično odstranjevanje, torej puljenje ali večkratna košnja na način, da rastlina ne razvije cvetov ali semen. Semena v zemlji lahko klijejo postopoma, zato je nahajališče ambrozije treba preverjati do konca rastne dobe in tudi v naslednjih letih, saj je seme v zemlji lahko kalivo tudi do 40 let, je zapisano v zloženki, ki jo je pripravilo kmetijsko ministrstvo. 

Dodajajo, da se lahko odstranjene rastline, ki še ne cvetijo ali semenijo, odložijo med mešane/biološke odpadke, na kompost ali pa naj se posušijo in sežgejo na dovoljen in varen način. Opozarjajo še, da se cvetoče rastline ali rastline z že razvitimi semeni ne odlaga na kompost.

34a656fb3dc46e0a2a32d897c32604df
Arhiv Vestnika
Za uspešen boj je zato treba ambrozijo uničiti pred cvetenjem.

"Rastlina je alergena, zato pri odstranjevanju uporabimo rokavice, v času cvetenja pa tudi zaščitno masko," še navajajo pri ministrstvu. 

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko ena rastlina proizvede do nekaj milijard pelodnih zrn, pelod pa je eden najmočnejših znanih alergenov. Za uspešen boj je zato treba ambrozijo uničiti pred cvetenjem. 

ambrozija odstranjevanje plevel