vestnik

(LOKALNE VOLITVE) Začenja se zbiranje podpisov podpore za kandidate

STA, 5. 9. 2022
Jure Zauneker
Lokalne volitve-slika je simbolična
Aktualno

Z današnjim dnem začenjajo teči roki za izvedbo volilih opravil pred lokalnimi volitvami, ki bodo 20. novembra. Na njih bodo volivke in volivci izbirali nova vodstva v 212 občinah. Od danes dalje lahko na upravnih enotah že overijo podpise podpore kandidatom in kandidatnim listam. Kakšna so pravila?

Kandidate in liste kandidatov za občinski svet določijo politične stranke v občini in volivci v volilni enoti. Medtem ko politične stranke kandidate in kandidatne liste določijo v skladu s svojimi pravili na tajnem glasovanju, morajo nestrankarski kandidati in kandidatne liste za nastop na volitvah zbrati zadostno število podpisov volivk in volivcev.

5c4a873becc86fe2a0ee2014659471d5
Nataša Juhnov
volilna skrinja, lokalne volitveKandidata za člana občinskega sveta oziroma listo kandidatov mora s podpisi podpreti najmanj odstotek volivcev v volilni enoti na dan razpisa volitev, vendar ne manj kot 30 in ne več kot 1000. Za vložitev kandidature za župana pa se zahtevajo podpisi najmanj dveh odstotkov volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Ministrstvo za notranje zadeve bo danes na svoji spletni strani objavilo število volilnih upravičencev v posamezni občini oziroma volilni enoti. Občinske volilne komisije pa morajo javno objaviti potrebno število podpisov volivcev za vložitev kandidature za župana in za kandidaturo oziroma listo kandidatov za člane občinskega sveta v posamezni volilni enoti.
Zadnji dan, ko bodo lahko volivci pri pristojnem upravnem organu do zaključka delovnega časa še oddali svoj podpis, je 20. oktober. Ob 19. uri tega dne pa se bo iztekel tudi čas za vložitev kandidature oz. liste kandidatov za člane občinskega sveta ter kandidature za župane. Hkrati se bo iztekel rok, ko je treba pri posebnih občinskih volilnih komisijah vložiti kandidature za volitve članov občinskih svetov, predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti.


Z 20. oktobrom se začenja tudi uradna enomesečna predvolilna kampanja, ki se mora končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, to je v petek, 18. novembra, ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Splošno glasovanje na lokalnih volitvah bo v nedeljo, 20. novembra, ob županih in članih občinskih svetov se bo odločalo tudi o članih svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. V tistih občinah, kjer noben županski kandidat ne bo dobil večine glasov, se bodo morali na volišča odpraviti še enkrat in v drugem krogu, 4. decembra, odločati med kandidatoma, ki bosta v prvem krogu najuspešnejša.