vestnik

Zadovoljni kupci in gostje se vračajo

Jože Gabor, 7. 11. 2018
Jože Gabor
V turistični ponudbi poudarjajo apipreventivo in zdrav slog življenja.
Aktualno

Jože Šalamun iz Banovec se je resneje lotil čebelarjenja pred štirimi desetletji in od takrat je glavna dejavnost na kmetiji čebelarstvo, pred desetimi leti pa so odprli še turistično kmetijo, ki jo vodi sin Damjan.

Pri turistični ponudbi in ponudbi medu ter izdelkov iz medu poudarjajo zdrav način življenja z apipreventivo, pravi Jože, skupine obiskovalcev in tiste, ki pri njih prenočijo, pa seznanjajo s pomenom čebel in čebelarstva. »Za kakovosten med in izdelke iz njega so pomembne izkušnje in znanje. Kakovost pa je tudi pogoj, da so gostje zadovoljni in se tudi vračajo k nam. Sedaj prihajajo taki, ki si nakupijo med za ozimnico.« Pridelujejo pet vrst medu: akacijevega, kostanjevega, gozdnega, cvetličnega in ajdovega. Količina se iz leta v leto spreminja glede na vremenske razmere in cvetenje medovitih rastlin. Tako je bilo letos več akacijevega medu kot prejšnja leta, manj pa je bilo gozdnega.

Prevladujejo domači gostje

Turistična kmetija se je v desetih letih delovanja uspešno vključila v turistično ponudbo kraja, dodaja Damjan, ki je tudi predsednik Turističnega društva Banovci. »Smo le petdeset metrov od Term Banovci, s katerimi dobro sodelujemo. Na voljo imamo sobe in apartmaje za 25 obiskovalcev. Ob prenočitvah pa ponujamo še zajtrk z medom in medenimi izdelki, ves dan pa so jim na voljo napitki iz medu, kot sta bezgov sok z medom in medeno žganje.« Večji del je domačih gostov, prihajajo pa tudi iz Češke, Avstrije, Nemčije in od drugod. Veliko med njimi je takih, ki jim ni treba posebej pojasnjevati, da si s čebeljimi pridelki ohranimo in izboljšamo zdravje in vitalnost.


5393de87cc261b695420f1eda46b7af0
Acabashi
Čebele vozijo na območja, kjer je več medovitih rastlin.


Med gosti so taki, ki se želijo predvsem spočiti, pravi Damjan, vse več pa je takih, ki si želijo ogledati zanimivosti v okolici. »Ponujamo jim obisk našega čebelarskega avtobusa na parceli ob naselju. Del avtobusa smo preuredili v čebelnjak, tako da lahko obiskovalci poslušajo šumenje, ki ga povzročajo čebele, ob prijetnem vonju po medu. Obiskovalci si lahko ogledajo tudi film o čebelarstvu in apiterapiji.« Za šolske otroke organizirajo delavnice peke medenega peciva in izdelovanja sveč in okraskov iz čebeljega voska. Vse več je tudi ljubiteljev kolesarjenja, ki se odpravijo do Babičevega mlina v Veržeju, Otoka ljubezni v Ižakovcih, Jeruzalema in drugih zanimivih turističnih točk v okolici. Ob petih vrstah medu lahko poskusijo še med s propolisom, med s cvetnim prahom izkopancem, med v satju in druge izdelke.

b5323f1f6c20e21c36c763dfc8dc4d3d
Arhiv Šalamun
Obiskovalce seznanjajo s pomenom čebel in čebelarstva.

Priljubljeno je tudi medeno pecivo

Ko se je pred desetletji lotil čebelarstva z večjim številom panjev, pravi Jože, je kupil star avtobus in vozil čebele na pašo tudi na Pohorje in na Hrvaško. Tudi danes jih vozi na območja, kjer je več medovitih rastlin, tudi na območja nad osemsto metrov nadmorske višine. »Večji del medu in izdelkov prodajamo doma, nekaj medu pa prodamo Medexu. Naš med in izdelki so na voljo tudi v več trgovinah po Sloveniji. Med drugim v Ljubljani, Mariboru in Slovenj Gradcu.«


9bf045827156106fc10c36c26febaa02
Shutterstock
Medeno pecivo je med gosti priljubljeno. Fotografija je simbolična.

Tudi medeno pecivo, ki ga peče Jožetova žena Marija, je med kupci vse bolj priljubljeno. Sodelujejo na turističnih sejmih in na turističnih tržnicah, kot so sejem Alpa-Adria v Ljubljani, sejem Agra v Gornji Radgoni in obrtni sejem v Celju. Pri tem in drugih promocijskih aktivnostih dobro sodelujejo z Zvezo turističnih kmetij Slovenije. »Med kupci je tudi veliko stalnih strank, ki so bili z medom in izdelki zadovoljni in se vračajo. Med brez težav prodamo, vendar sta čebelarstvo in turizem dejavnosti, ki zahtevata veliko dela. To običajno v sezoni pomeni od jutra do mraka.« Jože se je vključil tudi v apiterapevtsko skupino, ki ima sedež v Mariboru, in na tečaju naredil apiterapevtski izpit.
V prihodnje želijo na parceli ob naselju, kjer imajo avtobus s čebelnjakom, urediti še apicenter z učnim čebelnjakom, pravi Damjan, v katerem bi obiskovalci lahko uživali ob zvoku šumenja čebel pri delu ter vonju medu. »Znano je, da je to zelo koristna, pomirjevalna terapija, ki mnogim koristi, da se sprostijo in počutijo bolje. Načrtujemo pa tudi preureditev prostorov, kjer prodajamo svoje pridelke in izdelke.«

čebelarstvo šalamun Banovci