vestnik

Zalezovanje mladega župnika: Policija oglobila babico, preiskuje pa tudi grožnje

Vestnik.si, 1. 8. 2019
Nataša Juhnov
Policija. Slika je ilustrativna.
Aktualno

O izpovedi soboškega župnika Gorana Kuharja poročali celo tuji mediji. Zdaj je posredovala policija.

Zgodba o domnevnem zalezovanju murskosoboškega župnika Gorana Kuharja je dobila tudi policijski pridih. Po podatkih Dejana Bagarija s Policijske uprave Murska Sobota je policija za domnevne kršitve izvedela iz medijev in še sama prejela prijavo. »Po zbranih obvestilih sta bili kršiteljici zaradi kršitve javnega reda in miru izdana plačilna naloga. Policisti zbirajo tudi obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja groženj,« je povedal Bagari.



V zadnji julijski številki Župnijskega lista Stolne župnije svetega Nikolaja v Murski Soboti so lahko župljani prebrali posebno obvestilo župnika Gorana Kuharja. »Že nekaj časa po Murski Soboti krožijo različne govorice o meni, širi jih gospa iz naše župnije, ki me že nekaj časa zalezuje. V teh govoricah poročena gospa in babica zatrjuje, da ima z mano poseben odnos, da bo živela z menoj in da bom zaradi tega pustil duhovništvo. Poleg tega je sovražna do vsake ženske, s katero se pogovarjam, in jih potem ustrahuje. Zaradi teh dogodkov sporočam in zagotavljam: s to gospo nimam nobenih odnosov, zaradi te gospe nikoli ne bom zapustil duhovništva, še manj pa, da bi s to gospo živel. Vse njene govorice so laži, ki so plod pokvarjene in bolne domišljije. Prosim vas, da jim ne nasedate,« je zapisal.

4d3ad8fcfec1a910e02426ae5f15334f
Stalkingtools.com
Zalezovanje. Slika je ilustrativna.


V zvezi s to zadevo se je na družbenem omrežju oglasil tudi soboški škof Peter Štumpf, ki pravi, da je Kuhar s tem, ko je javno spregovoril o težavah s starejšo gospo, ki se je vanj zaljubila, izpričal svojo poštenost ter spoštovanje duhovništva. »Njegov način komuniciranja z javnostjo je povsem nov in ohrabrujoč ne samo za duhovnike, temveč tudi za druge ljudi, ki imajo takšne in podobne težave. V skrajnih primerih ne gre drugače. Ko odpovedo pravna sredstva ter se pokaže nemoč policije, da bi zaščitila žrtev, je prav, da žrtev sama spregovori o svoji stiski tudi pred kamerami. To med ljudmi prebuja odgovornost do spoštovanja nedotakljivosti in dostojanstva vsake človeške osebe. Bolje je spregovoriti prej kot takrat, ko je že prepozno. To velja tudi v primeru spolnih zlorab. Dobro je, da javnost vidi, s čim vse se morajo ukvarjati duhovniki, kakšne duševne napore morajo tudi oni prenašati zaradi nadlegovanj in groženj,« je zapisal soboški škof.

a5b4aea62d64e9557c4b5c109262b72b
Sašo Bizjak
Cerkev. Slika je ilustrativna.


O izpovedi soboškega župnika Gorana Kuharja so sicer poročali celo tuji mediji, denimo hrvaški Jutarnji list.

Jure Zauneker
Goran Kuhar je prvi z desne, v sredini škof Peter Štumpf.
policija goran kuhar cerkev zalezovanje