vestnik

Razvojni svet pomurske regije: Zaplet so rešili na dopisni seji

T. M., 8. 7. 2021
Nataša Juhnov
Občine iz ljutomerske upravne enote bosta zastopala župan Razkrižja Stanko Ivanušič (na fotografiji) in predstavnik Občine Križevci Branko Slavinec.
Aktualno

Občine z območja ljutomerske upravne enote bosta v razvojnem svetu pomurske regije zastopala Stanko Ivanušič in Branko Slavinec.

Potem ko se na marčevski seji sveta regije župani niso mogli dogovoriti glede predstavnikov občin v razvojnem svetu pomurske regije v obdobju 2021–2027, so zdaj zadevo rešili na dopisni seji. Občine iz ljutomerske upravne enote bosta zastopala župan Razkrižja Stanko Ivanušič in predstavnik Občine Križevci Branko Slavinec, medtem ko ljutomerski podžupan Niko Miholič ni dobil zadostne podpore.

Da so za preostali dve mesti predstavnikov občin na sicer usklajenem seznamu, na katerem so tudi predstavniki gospodarstva in nevladnih organizacij, trije kandidati, je postalo jasno že na omenjeni marčevski seji, ko so vse tri občine vztrajale pri svojih kandidatih. Enako je bilo tudi na dopisni seji, zato so morali župani o dveh kandidatih odločiti z glasovanjem. »Zadevo smo morali rešiti tako, saj razvojni svet pomurske regije zaradi dvomesečnega zastoja nismo mogel začeti dela,« pravi predsednik sveta regije Alojz Glavač in doda, da bi morali v razvojnem svetu pregledati izvajanje regionalnega razvojnega programa ter začeti pripravljati nov program, tudi z ozirom na morebitne možnosti, ki jih prinaša sklad za okrevanje in odpornost. Kot pravi, Ljutomerčani od svojega predloga niso odstopili tudi zato, ker so ga potrdili v občinskem svetu. Sam je zato predlagal, da bi se omenjene občine dogovorile za določeno obdobje, po katerem bi se lahko njihovi predstavniki v razvojnem svetu zamenjali, a za to ni bilo posluha.

1
Jure Kljajić
Seznam kandidatov za razvojni svet pomurske regije je končno popoln. Zdaj ga morajo potrditi še občinski sveti pomurskih občin.

Župani so tako glasovali o dveh predlogih, po prvem bi dve preostali mesti v razvojnem svetu zasedla kandidata občin Križevci in Razkrižje, po drugem pa kandidata občin Križevci in Ljutomer. Prvi predlog je dobil 15 glasov občin, ki skupaj predstavljajo 65 odstotkov prebivalstva v regiji, drugi predlog pa so podprle samo štiri občine. Preden se razvojni svet lahko konstituira, morajo celoten seznam kandidatov potrditi še občinski sveti pomurskih občin, ki skupaj predstavljajo večino prebivalstva v regiji.

V prihodnjem mandatu bodo tako pomurske občine v razvojnem svetu regije predstavljali Marko Virag, Cvetka Ficko, Branko Slavinec, Janez Magyar, Aleksander Jevšek, Roman Leljak, Stanko Ivanušič, Anton Slana, Iztok Fartek in Damijan Jaklin. Predstavniki gospodarstva bodo Vlado Mandič, Branko Novak, Miran Fujs, Metod Grah, Robert Grah, Peter Polanič, Tadej Ružič, Sabina Sobočan, Jernej Zupančič in Franc Küčan. Nevladne organizacije pa bodo zastopali Stojan Habjanič, Matejka Horvat, Uroš Kamenšek, Milan Osterc in Darko Rudaš.

razvojni-svet-pomurske-regije zaplet dopisna-seja ljutomer