vestnik

Zdravje: Soočimo se z odvisnostjo

A. Nana Rituper Rodež, 4. 10. 2018
Nataša Juhnov
Strokovni posvet Soočimo se z odvisnostjo. Od leve Tatjana Krajnc-Nikolić, Ada Hočevar Grom, Jože Hren in Marjeta Ferlan Istinič. 
Aktualno

Glede odvisnosti pomurska regija izrazito ne izstopa od slovenskega povprečja. Kako pa je s programi in aktivnostmi, ki se tu izvajajo ali obravnavajo odvisnost in odvisnike, pa je drugo vprašanje. Da bi ocenili, kako je s tem in kako je z duševnim zdravjem v regiji, je murskosoboška območna izpostava Nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravila strokovni posvet Soočimo se z odvisnostjo.

68842cb569ac2392a216f66dddaf1549
Profimedia
Uživalcev heroina je danes manj kot nekoč, zato pa rase število uporabnikov kokaina.


Predstavnika z Ministrstva za zdravje ter Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve sta predstavila programe s področja preprečevanja odvisnosti in obravnave zasvojenosti, ki jih izvajajo na območju Slovenije. Čeprav gre za nacionalne programe, pa so regije s temi programi, kot so ugotavljali prisotni, različno pokrite. Ko se govori o odvisnosti pa se ne misli le na trdo drogo, ampak tudi na odvisnost od alkohola, sodobnih tehnologij, motnje hranjenja ali zasvojenosti z igrami na srečo.

625664a558710caa81a1009ba6550050
Nataša Juhnov
V pomurski regiji je glede zasvojenosti potrebno ugotoviti, katero so ključni problemi, ter pripraviti akcijski nalčrt.


Regijsko srečanje, na katerega so povabili predstavnike Centrov za socialno delo, zdravstva, policije in tudi nevladnih organizacij, so pripravili, da bi zbrali mnenja in identificirali, kaj je najbolj pereča problematika v pomurski regiji in naredili načrt, kaj bi najbolj potrebovali, je poudarila Tatjana Krajnc-Nikolić, predstojnica NIJZ OE Murska Sobota.

a8e8a75e2c364a25c429cb22fb3d3ed5
Nataša Juhnov
Regijski posvet Soočimo se odvisnostjo.


Potrebno bo povezati vse, ki na tem območju delujejo in se na kakršen koli način ukvarjajo z zasvojenostjo in duševnim zdravjem, da bi se temeljiteje lotili reševanja tega problema. Pomurje je, poleg Koroške in Bele krajine, ena od sivih lis, kjer se mnogi nacionalni programi namenjeni zasvojenosti ne izvajajo, med drugim ni Centra za preprečevanje odvisnosti, ni komune, na primer.

c40ea6cb8d45303bbd70f3c5c954bd1f
Nataša Juhnov
Nenad Petrovič opozarja na problem uživanja marihuane.


V Murski Soboti že vrsto let deluje Center za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, v katerem imajo v obravnavi letno od 100 do 130 oseb. "Karotek, ki jih imamo, je blizu 500 kartotek, in ocenjujemo pa, da je problem z odvisnostjo do trikrat večji," pravi Nenad Petrović, ZD Murska Sobota, kjer ta center deluje. Če je bil nekoč pri uživalcih drog največji problem heroin, je zdaj bolj v ospredju kokain, opozoril pa je tudi na problem kajenja marihuane pri mladih.

Ada Hočevar Grom
Nataša Juhnov
Ada Hočevar Grom je predstavila izsledke iz pulikacije Duševno zdravje otrok in mladostnikov v Sloveniji.

Ada Hočevar Grom, NIJZ, je predstavila izsledke iz publikacije Duševno zdravje otrok in mladostnikov v Sloveniji in povedala, da ima vedno več mladostnikov težave z duševnim zdravjem ter da je na tem področju vedno več izzivov. Skušali so analizirati stanje, kako se znajo mladi v Sloveniji soočiti s stresom in sodobnim časom, a ugotavljajo, da so obstoječi podatki iz zbirk podatkov pomanjkljivi. »Težav je veliko več, kot smo jih zaznali, še posebno pa v regijah, kjer nimajo ustreznih pedopsihiatrov in strokovnjakov, ki se ukvarjajo s duševnimi težavami otrok.« S temi težavami pa se ukvarjajo tudi starši otrok z duševnimi težavami, ki prihajajo iz Pomurja.

odvisnost regijski posvet nijz Tatjana Krajnc-Nikolić MURSKA SOBOTA