vestnik

Zelenski ruske vojake označil za morilce in posiljevalce, Moskva množične poboje zanika

STA, Vestnik, 4. 4. 2022
Reuters
Ukrajinski tanki so se ponovno zapeljali po ulicah mesta Buča, kjer so prevzeli nadzor.
Aktualno

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, potem ko so v mestih okoli Kijeva, od koder so se umaknile ruske sile, odkrili številna trupla civilistov, ponoči v video nagovoru dejal, da "se je na Ukrajino zgrnilo koncentrirano zlo". Ruske sile je označil za "morilce, mučitelje, posiljevalce in roparje, ki sami sebe imenujejo vojska" Rusija poboje zanika odgovornost in trdi, da gre za novo provokacijo Ukrajine. V Ukrajini je sicer umrlo že najmanj 1400 civilistov.

Potem ko so se ruske sile umaknile iz okolice Kijeva, so ukrajinske sile ob ponovnem zavzetju območja okoli glavnega mesta odkrile pretresljive prizore. V mestu Buča, 35 kilometrov zahodno od ukrajinske prestolnice, so našli številna trupla, ki so ležala na cestah. Mesto je polno ostankov uničenih ruskih tankov in oklepnikov. Ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova je po poročanju AFP sporočila, da so na območjih širše kijevske regije, s katerih so se Rusi umaknili, doslej našli 419 trupel civilistov. Od tega so jih 140 že pregledali forenziki. 

Urad Združenih narodov za človekove pravice je sporočil, da je od začetka vojne v Ukrajini umrlo že več kot 1.400 ljudi, še 2.000 je bilo ranjenih. Gre za konservativne ocene, po ocenah Združenih narodov pa so dejanske številke zelo verjetno še veliko višje. Največ poročil o žrtvah prihaja iz regij Donenck in Lugansk na vzhodu države, kjer se je Rusija spustila v spopad z ukrajinskimi silami.

Zelenski je ponoči v nagovoru povedal še, da si ruske sile po tem, kar so naredile, zaslužijo smrt, poročajo tuje tiskovne agencije.

Del nagovora je Zelenski povedal v ruščini. Dejal je, da si želi, da bi matere ruskih vojakov videle trupla ubitih ljudi v Buči, Irpinu in Hostomelu. "Rad bi, da vsi voditelji Ruske federacije vidijo, kako se izvršujejo njihovi ukazi," je dodal.

Povedal je, da so oblikovali posebno telo, ki bo preiskovalo zločine na območjih okoli Kijeva, od koder so se umaknile ruske sile.

ukrajina
reuters
Po prvih navedbah župana Buče naj bi tam v množičnem grobišču pokopali skoraj 300 ljudi, saj so bile ulice prekrite s trupli. Tudi tuji mediji so poročali o pretresljivih prizorih in truplih, ki ležijo kar na ulicah.

Rusija poboje zanika

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še zatrdilo ministrstvo, so imeli vsi prebivalci "možnost, da svobodno zapustijo naselje v smeri severa", saj so predmestja Kijeva južno od Buče takrat neprestano obstreljevale ukrajinske sile.

Pretresljive fotografije in video posnetke trupel, ki prekrivajo ulice Buče, so v Moskvi označili kot provokacijo in "še eno produkcijo režima v Kijevu za zahodne medije".

Ministrstvo je obenem poudarilo, da so ruske sile Bučo zapustile že v sredo, 30. marca, dan potem, ko je Moskva napovedala bistven umik svojih sil z območja Kijeva in Černigiva v Ukrajini. Omenjeni posnetki so nato v javnost prišli šele v soboto, so opozorili.

Sam župan Buče Anatolij Fedoruk je 31. marca potrdil odhod ruskih sil in pri tem ni niti omenil kakšnega ubitega civilista z rokami, zvezanimi na hrbtu. Tovrstne navedbe so se pojavile šele kasneje, potem ko so v kraj prispeli pripadniki ruskih varnostnih služb, so še izpostavili na ruskem ministrstvu.

V Ukrajini po umiku ruske vojske z območja Kijeva zdaj prihajajo na dan poročila o domnevnih ruskih pobojih ukrajinskih civilistov, ki jih številni že primerjajo z vojnimi zločini in terjajo preiskavo, ugiba se že tudi o novih sankcijah Zahoda.

Eden večjih pokolov naj bi se zgodil v Buči, dostop do katere je bil skoraj mesec dni povsem onemogočen, ukrajinske enote so tja prodrle šele v zadnjih dneh. Po prvih navedbah župana Buče naj bi tam v množičnem grobišču pokopali skoraj 300 ljudi, saj so bile ulice prekrite s trupli. Tudi tuji mediji so poročali o pretresljivih prizorih in truplih, ki ležijo kar na ulicah.

ukrajina rusija množični-poboji