vestnik

Žibratova, Granfolova, Novak in Zrim izstopili iz Kluba pomurskih poslancev

Vestnik.si, 18. 5. 2022
Vestnik.si
Aktualno

Iz Kluba pomurskih poslancev so izstopili poslanci Gibanja Svoboda Sara Žibrat, Vera Granfol in Tine Novak ter poslanec Socialnih demokratov Damijan Zrim.

Kot so navedli v odstopni izjavi, želijo s to potezo poudariti, da je sodelovanje in usklajevanje stališč članov kluba o razvoju pomurske regije pogojeno s splošnim konstruktivnim delovanjem v državnem zboru, želja po tem pa na ustanovni seji ni bila izkazana. Kljub izstopu se poslanci zavezujejo, da ta odločitev ne bo imela vpliva na razvoj Pomurja, opozarjanja na posebnosti regije in zagovarjanja stališč v prid razvoju pomurske regije.

pomurski-poslanci, damijan-zrim
Vanesa Jaušovec
Damijan Zrim

pomurski-poslanci, vera-granfol
Vanesa Jaušovec
Vera Granfol

pomurski-poslanci, sara-žibrat
Vanesa Jaušovec
Sara Žibrat

tine-novak
Vanesa Jaušovec
Tine Novak

V klubu pomurskih poslancev tako ostajajo Jožef Horvat iz NSi, Janez Magyar iz SDS in Ferenc Horvath, predstavnik madžarske narodnostne manjšine.

Jožef Horvat
Nataša Juhnov
Nataša Juhnov

pomurski-poslanci, ferenc-horvath
Vanesa Jaušovec
Ferenc Horvath

pomurski-poslanci, janez-magyar
Vanesa Jaušovec
Janez Magyar

Ravno danes naj bi sicer obravnavali spremembo poslovnika, s katero bi omogočili vstop v poslanski klub tudi Darku Krajncu iz vrst Gibanja Svoboda, ki sicer živi v Pomurju, a je bil izvoljen v volilnem okraju Pesnica. Izstop iz poslanskega kluba je moč razumeti kot protest proti dogajanju na ustanovni seji državnega zbora, ko so v SDS in NSi v zakonodajno proceduro vložili 34 zakonskih predlogov, kar so v strankah bodoče koalicije razumeli kot namerno blokado in nekonstruktivno delo opozicije. 

Ravno danes so v SDS vložili tudi predlog za razpis posvetovalnega referenduma o noveli Zakona o vladi, ki predvideva spremembe pri številu ministrstev prihodnje vlade Roberta Goloba. Tudi v tem manevru vidi bodoča koalicija namerno blokado sestave nove vlade. S tem naj bi želeli v opoziciji preprečiti, da se nova vlada sestavi do 3. junija, a kljub temu bodoči koaliciji ostane možnost, da jo sestavijo po obstoječem zakonu in naknadno uvedejo spremembe. 

Kot je za vestnik.si dejal predsedujoči najstarejšemu poslanskemu klubu Jožef Horvat, globoko obžaluje izstope pomurskih poslancev, sicer pa poudarja, da Nova Slovenije s svojimi zakonskimi predlogi niti malo ne ovira bodoče koalicije, saj so vložili le tiste, ki jih je v minulem mandatu ovirala Levica z zahtevo po posvetovalnem referendumu.

ea1382ceaf23ae0e373d43bab3140127
Nataša Juhnov
Jožef Horvat

"Mi stojimo za zakoni, ki smo jih vložili, ravno tako pa nismo sopodpisniki posvetovalnega referenduma o noveli Zakona o vladi," pravi Horvat, ki dodaja, da je ravno včeraj noveliral poslovnik Kluba pomurskih poslancev na način, da bi lahko vanj vključili tudi Kranjca. "Očitno pričakujejo, da bomo v opoziciji samo kimali in podpirali," Horvat kritično ocenjuje potezo poslancev, ki so izstopili iz kluba. 

klub-pomurskih-poslancev damijan-zrim sara-žibrat vera-granfol tine-novak