vestnik

Židan bo po predvideni izvolitvi mandatarja odstopil kot predsednik DZ

STA, 28. 2. 2020
Aleš Cipot
Predsednik DZ Dejan Židan je napovedal, da bo takoj po predvideni izvolitvi novega predsednika vlade Janeza Janše, o čemer bo DZ na tajnem glasovanju odločal v torek, odstopil z mesta predsednika DZ.
Aktualno

Predsednik DZ Dejan Židan je napovedal, da bo takoj po predvideni izvolitvi novega predsednika vlade Janeza Janše, o čemer bo DZ na tajnem glasovanju odločal v torek, odstopil z mesta predsednika DZ. To je po njegovih ocenah korektno, saj je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ.

Novoimenovani predsednik vlade na podlagi zakona o vladi in poslovnika DZ predlaga imenovanje ministrov državnemu zboru najpozneje v 15 dneh po izvolitvi. Če so dogovorjeni, lahko predlog vložijo v postopek v roku nekaj dni, nakar sledijo predstavitve kandidatk in kandidatov za ministre, je v izjavi za TV Slovenija in STA v DZ dejal Židan in ocenil, da lahko pridemo do nove vlade zelo hitro, v roku dveh tednov.

Mesto novega predsednika ali predsednice DZ po predvidenem kadrovskem razrezu nove koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS pripada SMC. V zadnjih dneh so se pojavljali namigi, da bi to mesto lahko zasedla poslanka SMC Janja Sluga, a je v izjavi v DZ danes zatrdila, da ni kandidatka. V stranki se o tem, kdo bo ta položaj zasedel, po njenih besedah še niso dogovorili. Prvaki SDS, SMC, NSi in DeSUS so koalicijsko pogodbo podpisali v torek, predsednik republike Borut Pahor pa je predsednika SDS Janeza Janšo za novega predsednika vlade državnemu zboru predlagal v sredo.

dz predsednik vlada