vestnik

ZKTŠ Murska Sobota: Direktorica je delavki želela le pomagati

ABE, 2. 5. 2019
Nataša Juhnov
Svet ZKTŠ Murska Sobota kljub napaki še vedno podpira direktorico Brigito Perhavec.
Aktualno

Svet Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota je odločal o odgovornosti direktorice Brigite Perhavec in sklenil, da je direktorica pri odpuščeni uslužbenki zavoda sicer res kršila zakonodajo, a je po mnenju sveta direktorica vseeno ves čas delovala v korist zaposlene in ji želela pomagati.

Vprašanje Andreja Mešiča, svetnika murskosoboškega občinskega sveta, povezano s sodbo delovnega sodišča zaradi odpuščene uslužbenke Zavoda za kulturo, šport in turizem (ZKTŠ) Murska Sobota, je dobilo odgovor. Mešič je na marčni seji mestnega sveta vprašal, koliko zaostalih plač je moral zavod zaradi napake direktorice ZKTŠ Murska Sobota plačati nezakonito odpuščeni uslužbenki in če so, kakšen sklep so člani sveta zavoda sprejeli o tem primeru.



Odgovor Mestne občine Murska Sobota objavljamo v celoti.
»Nekdanji javni uslužbenki, ki je bila zaposlena v ZKTŠ Murska Sobota, so bile po pravnomočnem sklepu Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani izračunane in izplačane plače v višini 13.949 evrov in zamudne obresti v višini 951 evrov. Svet ZKTŠ Murska Sobota je razpravljal o tej zadevi in sprejel naslednje stališče. Javna uslužbenka je bila zaposlena v ZKTŠ Murska Sobota za določen čas več kot 2 leti kot informatorka v TIC-u. Od vsega začetka je bila seznanjena, da je eden bistvenih pogojev za zasedbo tega delovnega mesta znanje nemškega in angleškega jezika. Ker javna uslužbenka pogoja ni izpolnila, ni prišlo do sklenitve delovnega razmerja za nedoločen čas. Direktorica ZKTŠ Murska Sobota Brigita Perhavec je v dobri veri, da bo delavka napredovala in osvojila znanja v nemškem in angleškem jeziku, podaljševala pogodbo za določen čas. Javna uslužbenka je v času zaposlitve namreč dokazala, da je sposobna in je kvalitetno opravljala svoje delo, vendar žal le za slovenske turiste. Eden od razlogov, da direktorica ni že prej prekinila delovnega razmerja, je bil tudi socialni položaj zaposlene. Javni uslužbenki je bilo ponujeno drugo delo v ZKTŠ Murska Sobota, vendar ga je odklonila.
Sodišče v Murski Soboti je pred razsodbo opravilo obravnavo in na osnovi zaslišanja razsodilo v korist ZKTŠ Murska Sobota. Višje sodišče je v razsodbi upoštevalo samo zakonsko določilo 2 let zaposlitve za določen čas in razsodilo v korist zaposlene. Po razsodbi višjega sodišča je bila javna uslužbenka od ZKTŠ pozvana na delo, vendar je sama predlagala sporazumno prekinitev delovnega razmerja.
Na osnovi navedenega ugotavljamo, da je direktorica ZKTŠ Murska Sobota Brigita Perhavec sicer prekoračila zakonsko omejitve zaposlitve za določen čas na istem delovnem mesto, to je 2 leti, vendar je ves čas delovala v korist zaposlene in ji želela pomagati.
Ob dejstvu, da tudi sodstvo enako zadevo obravnava različno in sprejema različne razsodbe, člani sveta ZKTŠ Murska Sobota zaradi tega dogodka v delu direktorice – ob njenem sicer izjemno kvalitetnem delu – ne vidimo razloga za odgovornost oziroma posledice.«


Pod odgovor je podpisana direktorica ZKTŠ Murska Sobota Brigita Perhavec, tudi mestna svetnica iz stranke Socialnih demokratov, predsednica sveta ZKTŠ pa je Vlasta Veren, ki je prav tako mestna svetnica iz stranke Socialnih demokratov.

brigita perhavec ZKTŠ Murska Sobota sodišče sodba kazen politika