vestnik

ZSPM o nesprejemljivem razvrednotenju lokalne surovine

Vestnik.si, 19. 1. 2022
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V reklamnem letaku eden od velikih trgovcev v Sloveniji oglašuje mlado goveje stegno Izbrane kakovosti Slovenije po akcijski ceni 6,34 evra za kilogram, ki je za kar 50 odstotkov znižana, to pa je sprožilo val ogorčenj pri Sindikatu kmetov Slovenije, pri mladih kmetih ter Zvezi slovenske podeželske mladine (ZSPM), ki je ključnim odločevalcev zato poslala tudi dopis.

ZSPM v dopisu opozarja na ceno mladega govejega stegna, ki nikakor ni vzdržna za primeren odkup od kmeta, zato je zanje nesprejemljiva in nerazumljiva. V zvezi s tem so od ključnih odločevalcev zahtevali tudi pojasnila. "Živila na trgovskih policah so s tem popolnoma razvrednotena, potrošnik ima močno izkrivljeno sliko o realni vrednosti hrane, razvrednoti se tudi shema Izbrana kakovost Slovenije in delo kmeta," so še zapisali v dopisu ter opozorili, da cene na trgovskih policah, ki so pod lastnimi cenami, zaustavljajo razvoj in zapirajo kmetije. "Zato ponovno pozivamo, da je potrebno verigo vrednosti preskrbe s hrano sistematično urediti. Izjemno pomemben poudarek pa mora biti tudi na transparentnosti informacij in primernemu plačilu slovenskega kmeta," so dodali. 

Pristojne pozivajo k odgovoru, upajo pa, da je šlo zgolj za nesporazum, ki se bo hitro razrešil. 

Sindikat kmetov Slovenije (SKS) medtem že išče odgovore na vprašanja, ki so jih zastavili tudi pri ZSPM. Kot piše časopis Kmečki glas, na SKS dodajajo, da je nabavna vrednost za mlado goveje stegno slovenskega porekla veliko višja, kot je navedena cena. 

zspm mlado-goveje-stegno izbrana-kakovost-slovenije