vestnik

Bodi zvezda, ne meči petard: Do 16. decembra 7 prijav zaradi pokanja, policisti 2 kršiteljema izrekli opozorilo

Vestnik.si, 20. 12. 2021
Policija.si
Predelava pirotehničnih izdelkov in iskanje "kreativnih" rešitev za večji učinek ni le prepovedano, temveč tudi zelo nevarno početje.
Črna kronika

Pomurski policisti v letih 2019, 2020 in do 16. decembra letos 2021 niso obravnavali dogodka, kjer bi prišlo do poškodb oseb pri uporabi pirotehničnih izdelkov.

pirotehnika petarde
Pixabay
Fotografija je simbolična.

Praznični december tudi letos preživljamo v znamenju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Da bi si vseeno pričarali nekaj prazničnega vzdušja, se bo morda marsikdo zatekel tudi k uporabi pirotehnike, ki prihaja na trgovske police spletnih in fizičnih prodajaln. Vendar ob tem policisti v že tradicionalni akciji Bodi zvezda, ne meči petard pozivajo: kupujte in uporabljajte le dovoljene izdelke in upoštevajte navodila proizvajalca. Pomislite na svojo varnost, a tudi na druge, ki se jim pirotehnika ne zdi zabavna, jih spravlja v stres ali celo ogroža. 

Prodaja in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije F2 in F3, gre za petarde različnih velikosti, je pri nas prepovedana. Dovoljeni ognjemetni izdelki, katerih pok ni glavna značilnost (baterije, fontane, rakete), pa se lahko uporabljajo vse leto. Suzana Rauš iz Policijske uprave (PU) Murska Sobota opozarja, da je pri nas pirotehnične izdelke kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Dovoljena pirotehnika pa se ne sme uporabljati v strnjenih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih javnega prometa in na površinah, kjer potekajo javna zbiranja. V primeru kršitev globa za posameznike znaša od 400 do 1200 evrov, policisti pa pirotehniko zasežejo, četudi storilec ni njen lastnik.

Tiskovna predstavnica PU Murska Sobota opozarja, da bo policija do konca meseca še posebej pozorna na uporabo prepovedanih pirotehničnih izdelkov. »Vse, ki boste kupovali in uporabljali pirotehnične izdelke, pozivamo, da z zgledom pripomorete k njihovi varni uporabi. Kupujte le originalne izdelke in zgolj pri pooblaščenih trgovcih. Pri tem bodite pozorni na oznako CE, ki zagotavlja, da proizvod izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, kot jih določa evropska regulativa.«

Policisti murskosoboške PU so v letu 2019 prejeli 27 prijav o uporabi pirotehničnih izdelkov – zasegli so 290 petard, zoper enega kršitelja uvedli hitri postopek, zoper 4 mladoletne kršitelje podali obdolžilne predloge, pri enem kršitelji so opravili hišno preiskavo, v kateri so zasegli 221 petard. V ostalih primerih prijav niso izsledili storilca ali ni bil dokazan prekršek ali je šlo za anonimno prijavo.

Policisti murskosoboške PU so v letu 2020 prejeli 14 prijav o uporabi pirotehničnih izdelkov – v enem primeru so izrekli opozorilo, v ostalih primerih prijav pa policisti niso izsledili storilca ali ni bil dokazan prekršek ali je šlo za anonimno prijavo.

Do 16. decembra letos je bilo 7 prijav zaradi pokanja, policisti so 2 kršiteljema izrekli opozorilo. V ostalih primerih prijav niso izsledili storilca ali ni bil dokazan prekršek ali je šlo za anonimno prijavo.

Prepovedana je tudi predelava pirotehničnih izdelkov, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava in preprodaja. Policisti ugotavljajo, da se največ poškodb zgodi ravno pri rokovanju z izdelki, kupljenimi na črnem trgu. »Močno pokanje pa ne nazadnje pogosto vznemirja občane in pri njih povzroča občutke nelagodja in strahu,« poudarja Suzana Rauš. Tudi domače živali zaradi pokanja in svetlobnih učinkov v prazničnih dneh preživljajo zelo stresno obdobje. 

petarde, zaseg
PU Murska Sobota
Zaseg petard na območju PU Murska Sobota v letu 2019.

Pomurski policisti v letih 2019, 2020 in do 16. decembra letos 2021 niso obravnavali dogodka, kjer bi prišlo do poškodb oseb pri uporabi pirotehničnih izdelkov. »Zaradi epidemije covida-19 so zdravniki že več kot leto dni izjemno obremenjeni. Vsaka dodatna poškodba, ki bi jo lahko preprečili, zdravstvenim delavcem prinese dodatne obremenitve, zato se poskusimo izogniti tveganjem in jih tako razbremenimo dodatnega dela,« še pravi predstavnica za odnose z javnostmi murskosoboške PU.

petarde pokanje pirotehnika