vestnik

Bolnišnica ovadila nekdanjo pravnico

A. B, 8. 12. 2018
Aleš Cipot
V upravi Splošne bolnišnice Murska Sobota so prepričani, da so nekdanji pravnici Tatjani Petek upravičeno pokazali vrata.
Črna kronika

Tatjana Petek, nekdanja uslužbenka Splošne bolnišnice Murska Sobota, toži delodajalca, potem ko jo je ta 15. marca letos odpustil.

Potem ko je na murskosoboškem delovnem sodišču prejšnji teden propadel poskus poravnave med Tatjano Petek, nekdanjo uslužbenko pravno-kadrovske službe Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS), in pooblaščencem SBMS, odvetnikom Dejanom Rituperjem, bo nov narok v tožbi, v kateri Petkova od delodajalca zahteva, da jo ponovno zaposli, predvidoma 29. januarja. Murskosoboška bolnišnica je pravnico odpustila 15. marca letos, prav na dan, ko je v bolnišnici potekala kriminalistična preiskava, na januarskem naroku pa bo razloge, da so nekdanji bolnišnični pravnici vročili odpoved, pred sodnico Natašo Čučko predstavilo vodstvo bolnišnice na čelu z direktorjem Bojanom Korošcem in njegovima pomočnikoma za finance in zdravstveno nego.
Direktor SBMS je že večkrat pojasnil, da »zaradi njenega ravnanja ni bilo več pravega zaupanja sodelavcev in vodstva, zato smo v vodstvu že pred časom začeli postopek odpovedi njenega delovnega razmerja. Ta je po naključju sovpadla z delom policistov oziroma njihovim obiskom bolnišnice«.
Uprava SBMS je v izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi navedla tri razloge, zaradi katerih je prepričana, da je bila nujna odstranitev Petkove z delovnega mesta. Da je avtorica anonimnega pisma, poslanega Policijski upravi Murska Sobota (PUMS), ki naj bi bilo povod za kriminalistično preiskavo. Da je »javno blatila bolnišnico in njeno vodstvo«. In še, da je med nekaterimi službenimi opravili naredila napake. Murskosoboška bolnišnica je Petkovo tudi kazensko ovadila na murskosoboškem okrožnem državnem tožilstvu, primer pa je zdaj v rokah policistov PUMS. Po Rituperjevih besedah so ovadbo vložili, ker »obstaja utemeljen sum, da je ovadena med službovanjem storila več nepravilnosti«.
Odločitev do 15. decembra
Po odmevni marčni hišni preiskavi v SBMS najverjetneje zaradi sumljivih izplačil nadomestila za neporabljen dopust večjemu številu zaposlenih je primer v začetku junija dozorel za ovadbo. Kdo so ovadeni, na policiji ne razkrivajo. Od zanesljivih virov smo izvedeli, da naj bi bili kriminalisti za zlorabo položaja obremenili direktorja SBMS Bojana Korošca, finančnega direktorja bolnišnice Marjana Mačka in pomočnico direktorja za zdravstveno nego Metko Lipič Baligač. Ker se je murskosoboško tožilstvo izločilo iz primera, bo odločitev, kaj z ovadbo, do 15. decembra sprejelo tožilstvo iz Maribora, je na naše poizvedovanje odgovoril vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič. Tožilstvo sicer lahko vloži zahtevek za preiskavo na sodišču, vrne ovadbo policiji in zahteva njeno dopolnitev ali pa ovadbo zavrže.

Za spor med Tatjano Petek in SBMS je javnost izvedela februarja lani, ko so ob razpisu za direktorja bolnišnice anonimke medijem razkrile, da so si v bolnišnici za leti 2014 in 2015 domnevno nezakonito izplačali nadomestilo za neizrabljen dopust. Vodstvo bolnišnice je ob razkritju v sporočilu za javnost zapisalo, da so bila izplačila »izvedena v skladu z veljavno zakonodajo in sodno prakso in tudi po nasvetu takratne vodje pravno-kadrovske službe«, torej Petkove. Ta je zaradi izjav SBMS v medijih objavila popravek, v katerem je navedla, da jih je opozarjala na nezakonitosti, priložila pa je tudi kopijo elektronske pošte, v kateri piše, da izplačila nadomestil za neizrabljen dopust odsvetuje.
bolnišnica Murska Sobota ovadba