vestnik

Inšpektor in kriminalistka PU Murska Sobota, ki so ju zaradi lažnega PCT-potrdila vrgli iz službe, tožita policijo

ABE, 7. 9. 2022
Bobo
Fotografija je simbolična.
Črna kronika

Boris in Laura Žibrat sta se znašla tudi pod drobnogledom posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili.

Na oddelku Delovnega sodišča Maribor v Murski Soboti sta včeraj potekala pripravljalna naroka v tožbah, v katerih Boris Žibrat, nekdanji inšpektor v Sektorju uniformirane policije Policijske uprave (PU) Murska Sobota, in Laura Žibrat, nekdanja kriminalistična inšpektorica v Sektorju kriminalistične policije PU Murska Sobota, tožita ministrstvo za notranje zadeve oziroma slovensko policijo. Razlog?

Slovenska policija je zakoncema Žibrat lani decembra izrekla izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ker sta domnevno med epidemijo koronavirusa uporabljala lažni PCT-potrdili. V tožbah bo razsojala sodnica Nataša Čučko, oba tožnika zastopa odvetnik Branimir Šijanec, ministrstvo oziroma policijo pa državni odvetnik Drago Hodošček.

118602777_3783539691658942_6949528796951570899_n
Vestnik.si
Boris Žibrat

Sodnica Nataša Čučko je včeraj preverila, ali obstaja kakšna možnost, da vpletene strani sklenejo poravnavo. Do tega ni prišlo. Sodnica je nato prvi narok v tožbi Borisa Žibrata razpisala za 17. november, ko bo predvidoma zaslišala tožnika. Kot priče bodo med drugim takrat zaslišani Damir Ivančić, direktor PU Murska Sobota, Anton Olaj, nekdanji generalni direktor slovenske policije, in Boštjan Lindav, vršilec dolžnosti generalnega direktorja slovenske policije. Predvidoma bo zaslišana še Sara Žibrat, poslanka Gibanja svoboda v državnem zboru, sicer tožnikova hčerka. Prvi narok v tožbi Laure Žibrat bo 24. novembra. Takrat je prav tako predvideno zaslišanje istih prič kot v primeru tožbe njenega soproga.

policija, simbolna
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.

Boris in Laura Žibrat sta se zaradi domnevno lažnih PCT-potrdil znašla tudi pod drobnogledom posebnega oddelka specializiranega državnega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Na posebnem oddelku so za Vestnik.si pojasnili, da je v zadevi preiskovanje končano, ker pa tožilska odločitev še ni sprejeta, podrobnejših informacij ne morejo posredovati.

Nekdanji generalni direktor slovenske policije Anton Olaj je sicer ob robu hišnih preiskav, ki so lani novembra potekale po več slovenskih krajih, in to pri policistih, ki naj bi bili imeli lažna PCT-potrdila, poudaril »ničelno toleranco do zaposlenih, ki izvedejo kaznivo dejanje, saj so taka ravnanja nesprejemljiva v skladu z veljavnimi predpisi in naravo policijskega dela«. Po njegovih takratnih besedah v vrstah policije »ni prostora za policiste, ki izvajajo nezakonita dejanja, hkrati pa to meče slabo luč na policiste in policistke, ki pošteno in predano opravljajo policijske naloge.« Ukrep izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi je zaradi domnevno lažnih PCT-potrdil doletel vsaj šest uslužbencev slovenske policije.