vestnik

Izkušnja zimske službe: »Prehitevajo nas kar po počivališčih«

ABE, 17. 11. 2018
Dars
Na spretnostnem preizkusu so se pomerili vozniki snežnih plugov - največ znanja je pokazal Boštjan Vereš iz Avtocestne baze (ACB) Murska Sobota.
Črna kronika

Boštjan Vereš iz Murske Sobote je najboljši voznik snežnega pluga v Sloveniji. Uslužbenec Darsa sicer pravi, da jim med delom preglavice povzročajo predvsem tuji vozniki. Že je tudi zaustavil voznico, ki je vozila v nasprotno smer po avtocesti.

Pred zimo na slovenskih cestah je v Centru varne vožnje AMZS na Vranskem potekal dogodek Zaplužimo v novo sezono. Na spretnostnem preizkusu so se pomerili vozniki snežnih plugov, njim je bil namenjen dogodek. Največ znanja na tekmovanju je pokazal Boštjan Vereš iz Avtocestne baze (ACB) Murska Sobota. Postal je namreč neuradni slovenski prvak med vozniki snežnih plugov, ki po državi skrbijo, da navkljub snežnim razmeram promet poteka nemoteno.
"Sploh nisem vedel za tekmovanje, prijavil me je moj delovodja. Pa sem rekel: Če ne gre nihče drug, pa bom šel." In je zmagal. V spretnostnem tekmovanju voznikov snežnih plugov v Sloveniji je pokazal največ znanja in stopil na najvišjo stopničko. "V službi imamo redna usposabljanja, sicer pa voznik snežnega pluga mora biti predvsem zelo zbran in osredotočen, še najbolj v nočni izmeni," pravi Vereš.

18ea8ae56f238c7f70a9431083fe63cd
Dars
Utrinek s tekmovanja.

V službi se mu je, v 10 letih, odkar dela v ACB Murska Sobota, zgodilo že, da je med pluženjem ustavil voznico, ki je peljala v nasprotno stran po avtocesti. Uslužbenec Darsa pa pravi, da jim preglavice povzročajo predvsem tuji vozniki: "Domačini nekako v snegu ostanejo doma, tuji pa se na vse pretege trudijo, da peljejo čim hitreje, pa tudi, če je sneg. Tako me je že prehiteval tovornjak skozi počivališče, da je prišel pred snežni plug, ki je pred njim plužil. Prehitevajo pa nas tudi po odstavnih nišah."
ACB Murska Sobota je sicer zadolžena za vzdrževanje in upravljanje avtocestnega kraka A5 od Cerkvenjaka do meje v Pincah in Dolgi vasi. V eno smer skupaj s priključki je dolžina pomurske avtoceste 68,6 kilometra. 48 zaposlenih 24 ur na dan v ACB Murska Sobota skrbi za prometno infrastrukturo na Pomurki in z rednim vzdrževanjem zagotavlja, da promet po avtocestnem kraku poteka čim bolj nemoteno in varno. Na voljo ima večje število specialne mehanizacije in opreme.



Ne pozabite pripravite vozila na zimo in sebe kot voznika na zimske razmere.
Preberite: Ste že preobuli svoje vozilo?


9653531787d92ac3a576a640204cde4a
Andrej Petelinšek
Ne pozabite pripravite vozila na zimo in sebe kot voznika na zimske razmere.

Preberite tudi: V nevarnosti pohodite sklopko!

dars vransko ceste policija boštjan veren