vestnik

Med slovenskimi policisti v Dolgi vasi brez novih okužb, pomurski policisti zaradi izrednih razmer na intervencije v dveh vozilih

ABE, 1. 4. 2020
Nataša Juhnov
V centru v Dolgi vasi sicer službuje več kot 30 policistov iz štirih držav, Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije.
Črna kronika

Stanje okuženega slovenskega policista iz centra za sodelovanje varnostnih organov je dobro. Šest njegovih kolegov je bilo testiranih, vsi so bili negativni.

Potem, ko je bil v petek okužen eden od slovenskih policistov iz centra za sodelovanje varnostnih organov Dolga vas, ki ima sedež v stavbi na nekdanjem dolgovaškem mejnem prehodu, so testi pokazali, da je bilo ostalih šest slovenskih policistov negativnih na okužbo s koronavirusom.

acd42b6a698d3881a13a9bc806ca1019
Nataša Juhnov
V centru v Dolgi vasi sicer službuje več kot 30 policistov iz štirih držav, Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije.

Z Generalne policijske uprave, pod katero spada omenjeni center, so za Vestnik.si odgovorili, da je stanje okuženega slovenskega policista dobro. »Policist in sodelavci so v samoizolaciji. V policiji smo sprejeli vse potrebne ukrepe v skladu s priporočili nacionalnega inštituta za javno zdravje in navodili ministrstva za notranje zadeve v zvezi z izvajanjem preventivnih in zaščitnih ukrepov,« so sporočili z Generalne policijske uprave.

V Dolgi vasi ima sedež tudi Policijska postaja za izravnalne ukrepe Policijske uprave Murska Sobota.

V centru za sodelovanje varnostnih organov Dolga vas do nadaljnjega opravljajo službo samo slovenski policisti, policisti iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške se jim bodo pridružili, ko bo preklicana karantena, so še pojasnili na Generalni policijski upravi. Poleg slovenskega policista naj bi bila v petek okužena tudi policista iz Avstrije in Hrvaške. V centru sicer službuje več kot 30 policistov iz štirih držav, Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije.

e8bf82ec593d2a5104b0f01b624d6448
Nataša Juhnov
V centru v Dolgi vasi sicer službuje več kot 30 policistov iz štirih držav, Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije.

Ker v istem operativnem prostoru skupaj službujejo policisti štirih držav, center omogoča hitro izmenjavo podatkov. Center v Dolgi vasi pa ni edini tak primer sodelovanja policij različnih držav. Še eden deluje v Vratih Megvarje v Avstriji, kjer si podatke izmenjujejo slovenski, avstrijski in italijanski varnostni organi.

Tudi na Policijski upravi Murska Sobota so sledili navodilom Generalne policijske uprave o organiziranosti slovenske policije v času širjenja novega koronavirusa. Tretjini policistov so na murskosoboški policijski upravi namreč odredili koriščenje starega dopusta, čakanje na delo ali delo na domu. Tako želijo preprečiti širjenje virusa med policisti, ena od aktivnosti pa je na primer še, da v enem patruljnem avtomobilu nista več dva policista, ampak vsak policist uporablja svoje vozilo. To pomeni, da se pomurski policisti poslej na večino intervencij odpravijo v dveh avtomobilih – ena intervencijska patrulja je tako sestavljena iz dveh policistov, ki uporablja vsak svoje vozilo. Tak ukrep je po besedah Damirja Ivančića, direktorja Policijske uprave Murska Sobota, nujen, da se prepreči širjenja virusa. Če bi del policistov na murskosoboški policijski upravi zbolel, pa scenarij predvideva, da bi jih lahko v vsakem trenutku nadomestili z zdravimi.

policija dolga-vas