vestnik

(FOTO) Mile kazni trem Štajercem za avgustovsko rekordno bero 2650 sadik konoplje

ABE, 10. 12. 2020
Jure Zauneker
Primož Košec, Gregor Krajnc in Davorin Kropivšek so v sodni dvorani klonili pod težo dokazov.
Črna kronika

Obsojena trojica Štajercev, ki je na otočku sredi reke Mure pri Benici gojila kar 2650 sadik konoplje. To je bil največji zaseg konoplje v zadnjih letih, ne le pomurskih policistov, ampak v vsej Sloveniji. Policisti so si pri odvozu sadik morali pomagati celo s helikopterjem.

Hitro je Branko Palatin, sodnik in predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti, pretekli teden opravil predobravnavni narok in narok za izrek kazenske sankcije za tri pridelovalce konoplje s štajerskega konca. Gregor Krajnc, Primož Košec in Davorin Kropivšek so v sodni dvorani št. 12 klonili pod težo dokazov, ki jih je predstavil višji državni tožilec Drago Farič. Trojica je 3. avgusta letos padla v zasedo policistov na poti do nasada konoplje na otočku sredi reke Mure pri Benici.

policija, konoplja
Leon Novak / Vestnik.si
Policijska akcija shranjevanja zasežene konoplje.

Krajnc, Košec in Kropivšek so na državnem zemljišču, velikem tri hektarje, vzgojili 2650 sadik prepovedane konoplje, visokih od 0,8 do 1,1 metra, iz katerih bi lahko pridelali 600 kilogramov zelo kakovostne droge marihuane, ki bi bila na trgu vredna okoli dva milijona evrov. Sadike so bile skrbno negovane, nasad pa zelo urejen. Policisti so si pri odvozu konoplje morali pomagati celo s helikopterjem. To je bil največji tovrstni zaseg policistov v zadnjih letih, pa ne le pomurskih, ampak v vsej Sloveniji.  

nasad, konoplja, benica
PU Murska Sobota
Nasad se je razprostiral na treh hektarjih površine, katere lastnica je v večjem delu država. Gre za območje reke Mure tik ob meji s Hrvaško.

Višji tožilec Farič je, če bi priznal krivdo, Krajncu ponudil kazen dveh let, Košcu 18 mesecev in Kropivšku eno leto zapora. Prva dva bi v zameno za priznanje krivde kazen lahko odslužila na odprtem oddelku zapora, Koprivšek pa z delom v korist družbe.
Glede na to, da so bile ponujene kazni razmeroma nizke, so jih obtoženci brez obotavljanja sprejeli. V en glas so dejanje obžalovali in se pokesali. Sodnik Palatin je ob izreku kazni obsojencem še odvzel denar, mobilne telefone in nadzorno kamero, zasežene med preiskavo v hiši v Dolgi ulici v Moravskih Toplicah, kjer je trojica bivala, medtem ko je pri Benici pridelovala konopljo.

murska-sobota, sojenje
Jure Zauneker
Sojenje

konoplja sojenje