vestnik

Na sodišču zaradi brezglavega divjanja: Namesto na kosilo v smrt, obtoženec izgubil spomin

Andrej Bedek, 21. 9. 2021
Jure Zauneker
Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se je začelo sojenje 22-letnemu Tilnu Špoljariču iz Dankovec, obtoženemu kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu, ker je 2. maja 2020 na cesti med Šalamenci in Vanečo povzročil prometno nesrečo, v kateri je umrl 20-letnik iz Gradišča.
Črna kronika

Dvaindvajsetletni Tilen Špoljarič iz Dankovec se ne spomni nesreče drugega maja lani, v kateri je življenje izgubil njegov dvajsetletni prijatelj iz Gradišča.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se je začelo sojenje 22-letnemu Tilnu Špoljariču iz Dankovec, obtoženemu kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu, ker je 2. maja 2020 na cesti med Šalamenci in Vanečo povzročil prometno nesrečo, v kateri je umrl 20-letnik iz Gradišča. Okrožni državni tožilec Borut Horvat mu je v zameno za priznanje krivde ponudil kazen tri leta zapora, vendar ta ponudbe ni sprejel. Z odvetnikom Alojzom Draškovičem sta odločno zavrnila krivdo.

Vsako nedeljo gre na njegov grob 

»Zelo mi je žal, vsak dan obžalujem, kar se je zgodilo. Pokojni je bil moj najboljši prijatelj,« je Špoljarič včeraj pred sodnikom Stanislavom Jugom začel svoj zagovor. Med hojo do prostora za obtožence je šepal, med izpovedovanjem pa jokal. Večkrat je poudaril, da je izgubil spomin. »Ne spomnim se, kaj se je zgodilo en teden pred nesrečo in kaj se je dogajalo dva meseca po nesreči. Žal mi je, res se ne spomnim.« Šele po dveh mesecih od nesreče, ko je bil na zdravljenju v rehabilitacijskem centru Soča v Ljubljani, je izvedel, kaj se je zgodilo. »Vsako nedeljo grem na njegov grob prižgat svečo in pogovoril sem se z njegovimi svojci,« je podčrtal. Enkrat se je z njimi tudi srečal na pokopališču.

vaneča, prometna-nesreča
Jure Zauneker
Usodno trčenje se je zgodilo na cesti med Šalamenci in Vanečo. Dvajsetletnik je v silovitem trku izgubil življenje na kraju samem, obtoženec je bil hudo poškodovan in je bil dolgo na zdravljenju v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru.

Špoljarič je danes na bolniškem dopustu, saj ima, kot je povedal, skoraj negibno desno roko in tudi desna noga je precej poškodovana. V prihodnje ga čaka veliko terapij. »Hudo mi je, ker ne morem opravljati službe, ki sem si jo želel.« Obtoženec je namreč voznik tovornega vozila. Ko se je po nesreči zbudil v bolnišnici, je najprej pomislil, da je padel s prikolice tovornjaka, »saj sva en teden pred nesrečo z delodajalcem vozila zemljo«.

Tragedija se je zgodila med druženjem po opravljenem delu v vinogradu prijatelja iz Šalamenec. Ta je kot priča sodniku Jugu povedal, da ga je pokojni prijatelj v času kosila vprašal, ali lahko vzame njegov moped in se z njim »zapelje en krog«. Ko je to opazil Špoljarič, je vstal od mize, za katero so že začeli streči hrano, iz druge garaže vzel motorno kolo in se odpeljal za prijateljem. Obe vozili sta bili neregistrirani, niti eden od voznikov ni nosil zaščitne čelade ali druge zaščitne motoristične opreme. Priča je še izpovedala, da sta tisti dan oba pila alkoholne pijače, vendar nobeden ni kazal znakov opitosti. 

Obe vozili sta bili neregistrirani, niti eden od voznikov ni nosil zaščitne čelade ali druge zaščitne motoristične opreme.

Obtoženec s 50 kilometri na uro, pokojni s 40 

Trčenje se je zgodilo na cesti med Šalamenci in Vanečo. Dvajsetletnik je v silovitem trku izgubil življenje na kraju samem, obtoženec je bil hudo poškodovan in je bil dolgo na zdravljenju v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru. Kraj nesreče je obravnaval policist Postaje prometne policije Denis Markoč. Pričal je, da so že med ogledom s pomočjo sledi na vozišču ugotovili, da sta udeleženca čelno trčila. Markoč je o nesreči sestavil uradni zaznamek po pogovoru z očividcem nesreče, ki je prvi prišel na pomoč. V njem je med drugim zapisal, da je očividec videl, kako udeleženca vozita drug proti drugemu.

vaneča, prometna-nesreča
Jure Zauneker
Usodno trčenje se je zgodilo na cesti med Šalamenci in Vanečo. Dvajsetletnik je v silovitem trku izgubil življenje na kraju samem, obtoženec je bil hudo poškodovan in je bil dolgo na zdravljenju v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru.

Janez Kopač, sodni izvedenec za cestnoprometno stroko, je na sodišču predstavil izvedensko mnenje o okoliščinah nesreče. Po tem je 20-letnik iz Gradišča z mopedom znamke Tomos vozil iz Šalamenec proti Vaneči s hitrostjo 40 kilometrov na uro, obtoženi Špoljarič pa se je na motornem kolesu Toyota s 50 kilometri na uro peljal iz Vaneče proti Šalamencem. V desnem blagem ovinku pred Vanečo se je zgodilo čelno trčenje, čeprav, tako je ocenil Kopač, sta se oba udeleženca temu skušala izogniti. »Trčna hitrost je bila 90 kilometrov na uro,« je izračunal izvedenec.