vestnik

(Nadzor tovornih vozil in avtobusov) Najpogostejši vzroki nesreč so nepravilni premiki in smeri vožnje ter neustrezna varnostna razdalja

Vestnik.si, 11. 10. 2022
Vanesa Jaušovec
Nadzor se bo izvajal s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah.
Črna kronika

Do 16. oktobra pod okriljem Roadpola, evropske mreže prometnih policij, poteka preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov.

"Neupoštevanje pravil, nepazljivost, zmanjšana pozornost, utrujenost in posledično prepočasno odzivanje voznika, ki upravlja s 40-tonskim vozilom, vse to lahko pripelje do prometne nesreče s katastrofalnimi posledicami," opozarjajo policisti. Zato v tem tednu izvajajo več poostrenih nadzorov nad avtobusi in tovornimi vozili. Nadzor se bo izvajal s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah, nadzori avtobusov pa na avtobusnih postajališčih, avtocestah in hitrih cestah. Policisti opozarjajo, da bodo pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, na tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter na uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost. Preverjali bodo tudi spoštovanje predpisov glede časa trajanje vožnje, obveznih počitkov in odmorov ter morebitne manipulacije s tahografi. 

policijska-kontrola, dolinsko, nadzor-prometa, policija
Vanesa Jaušovec
Nadzor se bo izvajal s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah.

Policija je še sporočila, da se je v devetih mesecih letošnjega leta zgodilo 1840 nesreč, v katerih so bila udeležena tovorna vozila. Vozniki tovornih vozil so jih povzročili 1175. V teh nesrečah je umrlo pet voznikov tovornih vozil, 17 jih je bilo hudo telesno in 95 lahko telesno poškodovanih. V enakem obdobju se je zgodilo 222 nesreč z udeležbo avtobusov, v katerih so bili trije vozniki avtobusa lažje poškodovani. "Najpogostejši vzroki prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki tovornih vozil in avtobusov, so nepravilni premik z vozilom, nepravilna stran in smer vožnje in neustrezna varnostna razdalja," so dodali. 

nadzor avtobusi-in-tovornjaki roadpol