vestnik

Najprej ukradejo tablice, nato še gorivo

A. B., 8. 4. 2019
Andrej Petelinšek
Letos je bilo v Pomurju uspešno preiskanih enajst tatvin goriva na bencinskih servisih. Fotografija je simbolična. fotografija andrej petelinšek
Črna kronika

Registrske tablice so prav posebno blago za storilce kaznivih dejanj

V Policijski upravi Murska Sobota (PUMS) so obravnavali več primerov storitve kaznivega dejanja tatvine goriva na različnih bencinskih servisih v pokrajini ob reki Muri. »Z zbiranjem obvestil smo ugotovili, da gre za moška z območja Policijske postaje (PP) Murska Sobota. Pri obeh je bila opravljena hišna preiskava. Ugotovljeno je bilo, da sta osumljena izvrševala tatvino goriv s tremi avtomobili in različnimi ukradenimi registrskimi tablicami,« je povedala Suzana Rauš, uradna govorka PUMS. Več kaznivih dejanj tatvine sta osumljena 39- in 58-letnik. Letos je bilo v Pomurju uspešno preiskanih že 14 tovrstnih kaznivih dejanj: osem tatvin goriva in tri tatvine registrskih tablic na območju PP Murska Sobota, tatvina goriva na območju PP Gornja Radgona in dve tatvini goriva na območju PP Lendava. PUMS čaka tudi povratne informacije drugih policijskih enot v Sloveniji, ali bi se vozila ali registrske številke pojavile še kje drugje.
V murskosoboški policijski upravi sicer ne vodijo posebne statistike, kolikokrat na leto kdo v svoj jekleni konjiček natoči gorivo in zbeži brez plačila, saj tovrstne goljufije spadajo v statistično rubriko običajnih tatvin. Še največ je takih primerov na črpalkah ob avtocesti, kjer predvsem tujci natočijo gorivo in uidejo. Za tatvino goriva zakonodaja predpisuje kazen do treh let zapora, če je vrednost ukradene stvari majhna, lahko kršilca doleti denarna kazen ali zapor do enega leta. Kazni se navadno lahko izognejo tisti, ki so v zmedi ali zaradi katere druge podobne okoliščine gorivo pozabili plačati in nehote odpeljali dalje. Seveda le, če se kmalu vrnejo na črpalko in poravnajo račun.
Voznikov s slabimi nameni pa ne zmoti niti to, da so skoraj vsi kotički bencinskih servisov opremljeni z videonadzornim sistemom, ki skrbno posname vsako dogajanje. Prav zato se na tatvino goriva nekateri dobro pripravijo. Največkrat se na bencinski servis pripeljejo z vozilom, na katerem so ukradene registrske tablice, kot sta to počela 39-letnik in njegov 19 let starejši kompanjon.
Tablice so sicer prav posebno blago, ki samo po sebi nima nobene vrednosti, vendar so kljub vsemu precej iskane. Storilcem kaznivih dejanj so namreč v veliko pomoč pri nečednih poslih. »Kazniva dejanja tatvin registrskih tablic se praviloma pojavljajo pred izvršenimi kaznivimi dejanji tatvin goriva na bencinskih servisih. Storilci z njimi vozijo ukradena vozila in jih opremijo z ukradenimi registrskimi tablicami ali pri spremljanju takega prevoza, uporabljajo jih še pri spremljanju prevoza nelegalnih migrantov, pri prevažanju z vozilom na kraj storitve kaznivega dejanja, denimo vlom ali rop, in z njega. Lahko pa so ukradene registrske tablice nameščene za vožnjo z vozilom, ki ni registrirano,« je še pojasnila Suzana Rauš iz PUMS.
gorivo