vestnik

Napadi v Murski Soboti: Policijske zasede pregnale pretepača?

ABE, 5. 12. 2018
Nataša Juhnov
Mladoletniški obračun v središču Murske Sobote je prav tako v sklepni policijski fazi. 
Črna kronika

Policija je korak bližje razjasnitvi okoliščin oktobrskih nočnih napadov na naključno mimoidoče. Direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančić: »Svojo domačo nalogo opravljamo dobro!« Varovanje nogometnih tekem v Fazaneriji je velik zalogaj za pomurske policiste.

Na prednovoletnem srečanju direktorja Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) Damirja Ivančića z novinarji, je prvi pomurski policisti spregovoril o aktualnih primerih. Potem, ko so oktobra Mursko Soboto zaznamovali vsaj trije objestni napadi nasilnežev pod okriljem teme na naključne mimoidoče, se danes napadi več ne dogajajo. »Veseli me, da smo uspeli zaustaviti tovrstne primere, saj je to bil naš namen, seveda ob uspešni preiskavi omenjenih kaznivih dejanj. Pohvaliti moram policiste, ki so se intenzivno lotili primera,« je dejal Ivančić. Kot je še povedal, je preiskava v zaključni fazi, storilec pa je domnevno le eden, in ne dva, kot se je ugibalo, ko se je razvedelo za objestne napade. »Seveda pa nas čaka težavno dokazovanje, saj imamo na voljo le izjave prič oziroma žrtev, in manj drugih materialnih dokazov,« je še izjavil direktor PUMS.



Prvi pomurski policist je tudi v luči omenjenih napadov in obračuna med mladoletniki v mestnem središču prav tako odgovoril na vprašanje, kako varno živimo v Pomurju: »Varnost v Pomurju je ugodna, še vedno smo v vrhu slovenskih policijskih uprav, kar se tičepreiskanostikaznivih dejanj. Svojo domačo nalogo opravljamo dobro!« Na PUMS trenutno službuje 522 ljudi, od tega je 420 policistov, kriminalistov in takih, ki opravljajo operativno delo na terenu.»Kadrovska slika je postala naš nov izziv,« je bil odkrit Ivančić. V povprečju je uslužbenec PUMS star 46 let. Čeprav je policistov manj, se reakcijski časi na dogodke niso spremenili. Direktor je zadovoljen z opremo, s katero razpolagajo, ta se je namreč precej posodobila. Precej adaptacij so letos doživele še stavbe, v katerih službujejo pomurski modrouniformiranci. Zanimivo: Ivančić je na čelu PUMS šesto leto, in kot je dejal, je vsako leto potekala policijska stavka.»Varnost na ta račun ne trpi, je pa to lahko moteče, kajti zaposleni so v negotovosti,« je menil direktor.

6dbdd3302b2d4424fe50095865754547
Nataša Juhnov
Direktor pomurske policije Damir Ivančić.


Uvrstitev Mure v 1. SNL je postala velik zalogaj za pomurske policiste, je še v pogovoru z novinarji priznal Damir Ivančić. Ker se na tekmah v Fazaneriji zbira po 2.000 in več ljudi, to seveda predstavlja varnostno tveganje, še posebej, ko gostujoče ekipe spremlja organizirana navijaška skupina. »Levji delež pri varovanju nogometnih tekem nosi posebna policijska enota PUMS, ki je zelo dobro izurjena za tovrstne naloge,« je poudaril prvi pomurski policist. Prav na martinovo soboto je posebna enota ukrotila vročeglave navijače iz Nove Gorice.

policija damir ivančić MURSKA SOBOTA pretep