vestnik

Nesojeni logistični center v Beltincih: Račune plačevali, centra pa ni

ABE, 7. 12. 2020
Tomaz Primožič/fpa
Robert Časar
Črna kronika

Na ponovljenem sojenju Robertu Časarju v zadevi Beltinci se je zgodil preobrat

Na okrožnem sodišču v Kopru poteka ponovljeno sojenje v zadevi Beltinci nekdanjemu prvemu možu Luke Koper Robertu Časarju in soobtoženemu, nekdanjemu izvršnemu direktorju v Luki Koper Milanu Pučku. Na zadnji obravnavi so nastopile priče, ki so pojasnjevale sodelovanje pristanišča pri načrtovanju logističnega centra v Beltincih in drugih projektih, so poročale Primorske novice.
Kot ena od prič je nastopil nekdanji direktor družbe ZEU iz Murske Sobote Janez Öri. Pričal je, da so že pred letom 2007 za Občino Beltinci pripravljali občinski prostorski načrt, ki je na 118 hektarjev velikem območju poleg logističnega centra Luke Koper zajemal še druge gradnje, med drugim trgovskega središča, a se ideja občine in Luke ni uresničila. Da o pozidavi tega območja zdaj ponovno razmišljajo, pa je priča izvedela predvsem iz medijev, so poročale Primorske novice.


Po obtožnici s prvega sojenja so se Časar in Pučko ter Jožef Hozjan in Robert Graj dogovorili, da bo Inženiring Graj Luki Koper zaračunaval svoje storitve po višjih cenah od dejanskih, v Luki pa ne bodo preverjali opravljenih del. Graj naj bi bil izdajal napihnjene račune ali pa račune za storitve, ki so bile že plačane ali niso bile izvedene. Pučko pa je po očitkih iz obtožnice račune likvidiral in brez preverjanja odobril izplačilo.

559eff435744f45230caf5c151bd164b
Vestnik.si
Po slišanem na sodišču je Inženiring Graj Luki Koper zaračunaval svoje storitve po višjih cenah od dejanskih, v Luki pa niso preverjali opravljenih del.

Višje sodišče razveljavilo sodbo
Obtoženi so si na opisan način pridobili protipravno dobrih 237.000 evrov premoženjske koristi, je prvič ugotovilo sodišče. Časar je bil na prvem sojenju, ki se je končalo junija 2018, zaradi zlorabe položaja obsojen na dve leti in tri mesece zapora, Pučku je prvostopenjsko sodišče zaradi zlorabe položaja in pomoči pri tem dejanju prisodilo dve leti zapora, Graj pa je zaradi pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja dobil enotno triletno zaporno kazen z možnostjo, da jo odsluži z zaporom ob koncih tedna. Koprsko višje sodišče je septembra lani sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo prvostopenjskemu.


Na ponovljenem sojenju se je zgodil preobrat. Graj, nekdanji soboški podjetnik, ki se je ukvarjal z geodetskimi storitvami, je koprskemu sodišču predložil dogovor o priznanju krivde, ki ga je sklenil s tožilstvom v začetku septembra. Sodišče ga je nato zaradi pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja obsodilo na enotno kazen dveh let zapora, ki jo bo lahko odslužil z delom v družbeno korist. Plačati bo moral še 9600 evrov denarne kazni. Graj je dejanje obžaloval in zatrdil, da je sporazum o priznanju krivde izraz njegove proste volje.
Časar pa je na ponovljenem sojenju svoj dosedanji zagovor dopolnil z medijskimi članki, ki da pričajo o tem, da tako vlada kot aktualno vodstvo koprskega pristanišča razmišljata o oživitvi projekta logističnega centra v Beltincih, kar naj bi govorilo v prid njegovim potezam kot predsednika uprave Luke Koper.

luka-koper robert-časar beltinci logistični-center sojenje