vestnik

(NOVE PODROBNOSTI) Tožilka prekršek opita storila s službenim vozilom. Ker se ni strinjala z rezultatom alkotesta, so ji policisti odredili strokovni pregled

ABE, 13. 12. 2022
Nataša Juhnov
Okrožno državno tožilstvo Murska Sobota.
Črna kronika

Proti Anici Šoštarič je do sedaj končan le en disciplinski postopek. Za kršitve iz leta 2021 postopek še poteka. Zdaj jo čaka nov disciplinski postopek.

V ponedeljek smo na Vestnik.si razkrili, da se je tožilka Okrožnega državnega tožilstva Murska Sobota Anica Šoštarič, ki so jo policisti februarja 2019 ujeli pijano med vožnjo - napihala je več kot dva promila, kar je štirikrat več od dovoljenega -, in septembra 2021, ko je povzročila prometno nesrečo z materialno škodo, preizkus alkoholiziranosti pa je pokazal prav tako stopnjo alkohola v organizmu, ki je bila nad dovoljeno za vožnjo motornega vozila, 24. novembra zapletla v nov prometni prekršek.

gornja-radgona, policija, akcija-promil
Jure Zauneker
Policisti so tožilki odredili preizkus z alkotestom, ki je bil po naših podatkih pozitiven oziroma nad dovoljeno za vožnjo motornega vozila. Ker se ni strinjala s policisti, je zahtevala strokovni pregled, ki ji je je prav tako pokazal stopnjo alkohola nad dovoljeno mejo.

Zadnji novembrski četrtek se je Šoštaričeva po naših podatkih vračala v službenem vozilu iz službene poti z obravnave na okrajnem sodišču v Gornji Radgoni, ko so jo zaradi nezanesljive vožnje zaustavili policisti. Ti so ji odredili preizkus z alkotestom, ki je bil po naših podatkih pozitiven oziroma nad dovoljeno za vožnjo motornega vozila. Ker se ni strinjala z rezultatom alkotesta, so ji policisti odredili strokovni pregled oziroma odvzem krvi. Pregled ji je po naših podatkih prav tako pokazal stopnjo alkohola nad dovoljeno mejo.

9a06f0fc10899cbeecfbd8b68bb638a8
Nataša Juhnov
Drago Farič, vodja Okrožnega državnega tožilstva (ODT) v Murski Soboti, je za Vestnik.si za zdaj le potrdil, da je Šoštaričeva storila nov prekršek.

Drago Farič, vodja Okrožnega državnega tožilstva (ODT) v Murski Soboti, je za Vestnik.si za zdaj le potrdil, da je Šoštaričeva storila nov prekršek. »Zaposlena tožilka na Okrožnem državnem tožilstvu Murska Sobota je dne 24. novembra 2022 storila prometni prekršek. Preizkušena je bila z alkotestom. Uradnih podatkov o tem še nimam, saj sem za podatke zaprosil Okrajno sodišče v Ljutomeru. V primeru, če je bil rezultat pozitiven, bom proti tožilki ukrepal tako, da bom vložil pobudo za uvedbo disciplinskega postopka,« je za Vestnik.si odgovoril vodja soboškega tožilstva, in napovedal, da kot sankcija za prekršek ni izključena niti prenehanje funkcije državnega tožilca. Možne disciplinske sankcije, ki lahko doletijo tožilce v disciplinskem postopku, so namreč pisni opomin, zmanjšanje plače, ustavitev napredovanja, premestitev na drugo državno tožilstvo ali prenehanje funkcije državnega tožilca.

Za zdaj izrekli le pisni opomin

Anica Šoštarič je sicer februarja 2021 znake alkoholiziranosti kazala tudi na delovnem mestu, zato so jo poslali domov iz službe, proti njej pa je Farič takrat tako kot zaradi obeh prometnih prekrškov iz februarja 2019 in septembra 2021 sprožil disciplinski postopek. Kakšen je epilog postopkov, smo preverjali pri predsedniku disciplinskega sodišča na tožilstvu Darku Simoniču, sicer vodji mariborskega tožilstva. »Prvi postopek zoper tožilko iz Murske Sobote je končan, tožilka je bila spoznana za disciplinsko odgovorno, izrečen ji je bil pisni opomin. V zvezi s kršitvami v letu 2021 pa postopek teče in še ni končan. Glede ponovne vožnje tožilke pod vplivom alkohola sem zaenkrat seznanjen samo preko medijskih objav,« je za Vestnik.si odgovoril Simonič.

policisti tožilka alkohol