vestnik

Preobrat na sojenju mlademu vozniku: Obtoženec si je zdaj premislil

ABE, 24. 5. 2022
Jože Gabor
Voznica se je z lokalne ceste Nedelica–Dobrovnik vključevala na prednostno cesto Genterovci–Turnišče, ko je Njakaš s svojim passatom trčil v desno stran njenega opla corse.
Črna kronika

Valentin Njakaš iz Genterovec bo priznal krivdo, če bo lahko kazen odslužil ob koncih tedna.

Na sojenju 22-letnemu Valentinu Njakašu iz Genterovec, ki je obtožen povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri sta umrla dva človeka, je prišlo do preobrata. Če je obtoženec marca letos zanikal krivdo, da je 19. maja lani po cesti iz Genterovcev proti Turnišču namesto dovoljenih 60 kilometrov na uro vozil vsaj 117 kilometrov na uro in v križišču pri pokopališču v Nedelici trčil v avtomobil, s katerim sta se peljala 36-letnica in njen 13-mesečni otrok – oba sta izgubila življenje –, je pretekli teden pred sodnikom Brankom Palatinom izjavil, da je zdaj pripravljen sprejeti odgovornost za nesrečo.

20220517_085258
Andrej Bedek
Državni tožilec Matej Kučan je Valentinu Njakašu marca v zameno za priznanje krivde ponudil kazen 30 mesecev zapora in stransko kazen enoletne prepovedi vožnje osebnega avtomobila.

Odvetnik Jože Šafarič je ob tem Palatinu pojasnil, da se njegovemu varovancu z junijem obeta zaposlitev za nedoločen čas, in dodal, da bo Njakaš priznal krivdo, če bo lahko kazen odslužil ob koncih tedna. Kazen zapora do treh let, razen za kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost, se lahko izvrši tudi tako, da obsojenec med prestajanjem kazni zapora še naprej dela ali se izobražuje in prebiva doma, razen ob prostih dneh – ob koncih tedna –, ko mora biti v zaporu.

Takšen način prestajanja kazni zapora se dovoli obsojencu, ki je osebnostno toliko urejen, da mu je mogoče zaupati, da takega načina prestajanja kazni zapora ne bo zlorabil, in ki je v času odločanja o načinu izvršitve kazni zaposlen ali se izobražuje. Sodnik Palatin bo zdaj pri Njakaševem delodajalcu, pri katerem je trenutno zaposlen za določen čas, preveril, ali res obstaja možnost redne zaposlitve.

prometna-nesreča, nedelica, smrtni-izid
Jože Gabor
Voznica se je z lokalne ceste Nedelica–Dobrovnik vključevala na prednostno cesto Genterovci–Turnišče, ko je Njakaš s svojim passatom trčil v desno stran njenega opla corse.

Državni tožilec Matej Kučan je marca obtožencu v zameno za priznanje krivde ponudil kazen 30 mesecev zapora in stransko kazen enoletne prepovedi vožnje osebnega avtomobila. Kučan je svoj predlog utemeljil z besedami, da obtoženec do nesreče ni storil nobenega prometnega prekrška ali kaznivega dejanja, spomnil pa je tudi na njegovo mladost. Ker takrat ni priznal krivde, je tožilec napovedal, da bo na sojenju zanj zahteval kazen 40 mesecev zapora in dveletno prepoved vožnje osebnega avtomobila.

V obtožnici, ki jo je vložil, državni tožilec Kučan navaja, da se je voznica z lokalne ceste Nedelica–Dobrovnik vključevala na prednostno cesto Genterovci–Turnišče, ko je Njakaš s svojim passatom trčil v desno stran njenega opla corse. Vozničin avtomobil je najprej odbilo v drog ulične razsvetljave, nato še v cvetlično korito. Silovito trčenje je bilo za 36-letnico usodno, umrla je na kraju nesreče, njen 13-mesečni otrok, ki je bil v otroškem sedežu pravilno zavarovan, pa je zaradi poškodb umrl dan kasneje v pediatrični kliniki UKC Ljubljana. Policisti so Njakaša po nesreči preizkusili z alkotestom, rezultat je bil negativen.

sojenje nesreča