vestnik

Od danes poostren nadzor nad uporabo mobilnikov med vožnjo

I. B., 13. 1. 2019
Nataša Juhnov
Poostren nadzor bo potekal do 27. januarja.
Črna kronika

Od danes pa do 27. januarja bodo slovenski policisti pričeli izvajati poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. 

Namen akcije, ki bo potekala pod okriljem Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa, je zmanjšati število tovrstnih prekrškov in izboljšati prometno varnost. Policisti bodo tako dva tedna poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo, kot so slušalke, tablice, prenosni računalniki in drugo, kar zmanjšuje voznikovo slušno in vidno zaznavanje. Uporaba teh tehnologij med vožnjo se v zadnjih letih povečuje, kar ima negativen vpliv na potek prometa in prometno varnosti. Bodo pa možje v modrem v okviru akcije pozorni tudi na morebitne ostale prometne prekrške.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakonodajo, je 120 evrov.



Kljub temu pa slovenska policija opozarja, da tudi prostoročno telefoniranje ni varno, in obenem svetuje, da vozniki med vožnjo ne upravljate s telefonom. "V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom," tako policija. Kazniva je tudi uporaba telefona med vožnjo kolesa ali mopeda, globa v teh primerih znaša 40 evrov.


Če voznik med vožnjo telefonira, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.
Pixabay
Od jutri naprej bo potekala dvotedenska akcija nadzora uporabe mobilnikov med vožnjo. 
akcija nadzora uporabe mobilnih telefonov policija javna agencija za varnost prometa