vestnik

Odkar obstaja denar, obstajajo ponarejevalci

A. B., 25. 1. 2020
Nataša Juhnov
Bankovci po 5 in 10 evrov se redko ponarejajo. Foto Nataša Juhnov
Črna kronika

V obtok spravljajo ponarejeni denar tako tujci kot domačini, je pa znano, da na območju avtoceste in njene okolice to počnejo večinoma tujci

Policisti Policijske postaje Murska Sobota so 6. januarja zasegli dva bankovca za 500 evrov, za katera sumijo, da sta ponarejena. Policisti o tistem, ki je unovčil ponarejeni denar, zbirajo obvestila, oba bankovca pa so poslali na ekspertizo v nacionalni forenzični laboratorij. Po analizi bo jasno, ali gre za ponaredka, po podatkih sektorja kriminalistične policije murskosoboške policijske uprave pa je bilo v zadnjih petih letih v Pomurju storjenih 258 kaznivih dejanj ponarejanja denarja. Pomurski policisti letno naštejejo okoli 50 kaznivih dejanj, povezanih s ponarejanjem denarja.

Ne razlikujejo se od večine strank


Največ se ponarejajo bankovci, ki so najpogosteje v obtoku, za 20, 50 in 100 evrov. Redko se pojavijo ponarejeni kovanci, saj sta visok strošek proizvodnje in njihova nizka vrednost za storilce nezanimiva. Večino ponarejenih bankovcev na območju avtoceste in okolice unovčijo tujci. Če žrtev ne ugotovi takoj, da je bila opeharjena, je za storilca bližina meje lepa priložnost za pobeg.
Če ste torej dobili sumljiv bankovec, tega ne vračajte človeku, ki vam ga je dal, ali bankovca ne skušajte unovčiti, temveč pokličite policijo. Dobro si je tudi zapomniti čim več podatkov o človeku, ki vam je izročil tak bankovec. Za storilce tovrstnih dejanj je značilno, da na nekem območju opravijo nekaj unovčenj, nato pa se umaknejo ali premaknejo na drugo območje. Storilci se običajno s svojim videzom in vedenjem ne razlikujejo od večine strank in tako ne vzbujajo pozornosti zaposlenih.  

Izkoriščajo javne prireditve
Preden se odločijo za unovčenje ponarejenega denarja, si ponarejevalci običajno ogledajo objekt, lokal, nadzorni sistem, delo zaposlenih in njihov način preverjanja bankovcev. Znano je, da kupijo neko poceni blago in ga plačajo z večjim bankovcem, saj jim je v interesu, da pridobijo čim več pristnega denarja. Med drugim izkoriščajo javne prireditve, saj glede na veliko število obiskovalcev ter slabše preverjanje pristnosti denarja tega veliko lažje spravijo v obtok.

Kako ugotavljamo pristnost 


Bankovec primerjajte z drugim bankovcem. Zaradi posebnih tiskarskih postopkov so bankovci na otip takoj prepoznavni. Bankovec držite proti svetlobi, saj tako postanejo vidni vodni znak, varnostna nit in sestavljena številka. Če bi želeli preveriti svoj denar, pa je to najbolje storiti v bančnih poslovalnicah, prav tako je menjavo denarja najbolje opraviti v uradnih menjalnicah ali bankah. Obstajajo še elektronski detektorji, ki so se izkazali za zelo zanesljive pri preverjanju ponarejenega denarja. Z detektorjem bankovcev boste poskrbeli, da vam nepridipravi ne bodo mogli podtakniti ponaredka. 

kronika ponarejevalci denar Vestnik